fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Документална изложба за Никола Петков в Народното събрание
28.09.2017

На 27 септември 2017 г. в сградата на Народното събрание, в присъствието на народни представители и общественици, беше открита документалната изложба „Аз няма да бъда жив, но България ще бъде свободна!“, посветена на 70-годишнината от смъртта на Никола Д. Петков.

Изложбата откриха г-жа Цвета Караянчева – зам.-председател на НС, председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев и г-н Николай Ненчев – председател на БЗНС. Те говориха за значимостта на делото на Никола Д. Петков и за важното символично значение на откриването на изложбата именно в сградата на Народното събрание, където видният български парламентарист и демократ дава ярък пример за непримиримост и противопоставяне на насилието и терора. На церемонията присъстваха и представители на Комисията по досиетата, която заедно с Държавна агенция „Архиви“ и БЗНС предоставиха архивни документи за изложбата.

Никола Д. Петков е представител на видния български род Петкови. Неговият баща Димитър Петков е бил опълченец, кмет на София, председател на НС, министър и премиер. Братът на Никола Петков – Петко Д. Петков е военен герой, народен представител и лидер на земеделското движение. Те споделят трагичната съдба на жертви на политически покушения, съответно през 1907 и 1924 г.

Земеделският лидер Никола Д. Петков оглавява обединената опозиция в VI ВНС, където твърдо се противопоставя на насилието и произвола на властта на комунистическия режим с ясно съзнание за сигурната заплаха. На организирания срещу него през 1947 г. процес получава смъртна присъда, която въпреки острите протести на Великобритания, САЩ и редица международни организации е изпълнена на 23 септември 1947 г.

Изложбата е представена на вниманието на жителите и гостите на столицата в градинката „Кристал“ пред Военния клуб до 3 октомври 2017 г. и предстои да бъде открита и в други градове на страната.>>