fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Пресконференция в Деня на архивите
10.10.2017

На 10 октомври 2017 г., в Деня на архивите, Държавна агенция „Архиви“ организира пресконференция на темата „Българските държавни архиви пред  предизвикателствата на Българското европредседателство“.

Пред журналисти от водещи електронни и печатни медии председателят на ДАА доц. Михаил Груев говори за приоритетите на Агенцията и за отговорностите й като институция на националната памет, способна да провежда европейски публични политики; за предстоящото домакинство на два важни форума на европейската архивна общност в рамките на Българското председателство и отговорностите на Агенцията; за новите ценни постъпления в държавните архиви.

Демонстриран беше клип на ДАА, презентиран пред наскоро проведения европейски архивен форум в Талин, на който България прие домакинството на срещата на Групата на европейските архиви и конференцията на Европейския борд на националните архивисти през юни 2018 г. в София като събитие в календара на Българското председателство.

Особен интерес сред журналистите предизвикаха показаните новопостъпили в ЦДА документи на проф. Виден Табаков – българин с богата биография. Роден  през 1919 г., завършил машинно инженерство в Прага, учил аеронавтика в Берлин, професор по космическо инженерство в университета в Синсинати, Съединените щати, участвал при подготовката на историческия космически полет до Луната. Представени бяха и оригинални документи фонда на Иван Клинчаров, между които оригинално писмо на Христо Ботев, визитни картички на капитана на кораба „Радецки“, биографии на български дейци на националноосвободителното движение и др. Доц. Груев информира също за приключилата обработка на обемни институционални и лични фондове на значими фигури от националната история, като Желю Желев, Георги Чанков, Аспарух Лешников, както и за новите важни постъпления на  Въло Радев, Бинка Желязкова, Стоян Петров-Чомаков, д-р Иван Чомаков и значителна част от безценния фотоархив на три поколения фотографи от рода Бакалски. (виж още)

В Деня на архивите се състоя и традиционната среща на председателя с бившите ръководители на институцията. 

Архивите в страната отбелязаха професионалния празник с различни прояви.

 


>>