fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Представяне на сборник и откриване на документалната изложба за Йордан Йовков
17.10.2017

На 16 октомври 2017 г. в Столична библиотека бе представен сборникът „Йовковите архиви разказват. Документи и спомени“ и бе открита документалната изложба „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви“. Сборникът и изложбата са резултат от общ проект на Държавна агенция „Архиви“ и Регионален исторически музей – Добрич (Дом-паметник „Йордан Йовков“), реализиран в периода 2015–2017 г. и посветен на 135 години от рождението и 80 години от смъртта на Йордан Йовков.

За изложбата говориха г-жа Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, и доц. д-р Михаил Груев, председател на ДА „Архиви“. Сборникът бе представен от проф. дфн Светлозар Игов, д-р Кремена Митева, гл. уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“, и д-р Калинка Анчова.

Сборникът включва архивни документи от фонд „Йордан Йовков“ на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич, както и от семеен фонд „Йордан и Деспина Йовкови“ (ф. 2128К) в Централен държавен архив – София. За първи път се публикуват и неизвестни документи, писма и спомени за Йордан Йовков. Изданието е финансирано от Община Добрич.

Изложбата „Йордан Йовков в снимки и документи в държавните архиви“ представя една част от постъпилите в ЦДА и намиращите се в други български архиви материали за Йордан Йовков. Тя разказва както за живота на писателя, така и за рецепцията на неговите произведения, за почитта към творческото му дело, за безсмъртието на словото му. Изложбата се показва за първи път за гражданите и гостите на град София и може да бъде разгледана до 2 ноември 2017 г. (виж още)

>>