fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Откриване на изложба „Румънци и българи във войната от 1877–1878 г.” в Музея на Олтения в Крайова, Румъния
18.10.2017

На 18 октомври 2017 г. представители на  Държавна агенция „Архиви”, начело с председателя на агенцията г-н Михаил Груев участваха в тържественото откриване на изложба, посветена на Руско-турската война от 1877–1878 г., в сградата на Музея на Олтения по покана на съорганизаторите от Националния архив на Румъния.

Съвместната изложба събира на едно място архивни документи от архивите на България и Румъния, някои от които изложени за първи път, и илюстрира богато основните етапи на военните действия с гравюри и статии от чуждестранния печат, произведения на изкуството, фотографии и документи от архивните колекции, отнасящи се до румънската армия и българското опълчение.

Откриването, в което участваха директорът на румънския Национален архив г-н Йоан Драган, г-н Михаил Груев, г-н Флорин Ридиче – директор на Музея на Олтения, румънски академици и изследователи, протече при значителен интерес на медии и заинтересовани граждани. На него г-н Драган и г-н Груев изразиха благодарност за ползотворното сътрудничество и заявиха своето намерение то да продължи и занапред с нови съвместни инициативи.

Посетителите на Музея на Олтения ще имат възможността да разгледат изложбата до 28 февруари 2018 г., след което тя ще бъде представена в Букурещ, а по-късно през следващата година ще бъде експонирана и в България. (виж още)>>