fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“ – отворена врата към личния архив на скулптора
02.11.2017

На 1 ноември 2017 г., в  Деня на народните будители, в изложбена зала „Архиви“ беше открита документалната изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“. Премиерата на изложбата беше през юли във Варна. Нейни създатели, автори и куратори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева – изследователи на образа и вътрешните преживявания в пространствени среди.

Изложбата се показва в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ под патронажа на Министерство на културата по случай 130 години от рождението на големия български скулптор Кирил Шиваров (15.07.1887–26.03.1938), родом от Варна.

Пред многобройните гости, дошли на откриването, за живота, творчеството и документалното наследство на Кирил Шиваров, както и за идеята за създаването на експозицията, говориха председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев и Анатолий Радев.

В изложбеното пространство прозвуча и мелодията на името Кирилъ Шиваровъ. Археометрирането на името чрез божествената азбука Глаголица е извършено от инж. Таньо Танев, Стара Загора. Музиката е дело на композитора Александър Карагьозов от София. 

Кирил Шиваров е пионер в синтеза на скулптурна пластика и архитектура в България. Известни негови работи са фигурите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, лъвската фигура на паметника на връх Шипка. Негово дело са украсата на БНБ, Съдебната палата, Столичната библиотека и картуша на БАН в София. Неповторим облик на Варна придават Фонтанът на сирените, украсите на Икономическия университет, Драматичният театър и Аквариумът, Аспаруховият воин, Мемориалът на 8. приморски полк и много други. 

 
На 4 ноември 2017 г. от 11 ч., при хубаво време, ще се проведе пешеходна обиколка „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара София“ с АНДАРИ и групата „Български архитектурен модернизъм“. Сборното място е пред статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет.

 
 
 

>>