Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“ беше открита в зала „Архиви“
15.05.2019

На 14 май 2019 г. в Изложбена зала „Архиви“, в присъствието на журналисти от водещи национални медии, председателят на ДА „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев откри изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили. 140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“.

На 30 табла чрез снимки и документи от фондовете на Централния държавен архив и архивите в страната са проследени подготовката на Учредителното събрание, участието на първите български депутати в него и ролята известни личности, като Христо Стоянов, Константин Стоилов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Марко Балабанов и др.

Изложени са оригиналът на Търновската конституция (1879) и на нейните две изменения от 1893 и 1911 г. (т.нар. „Сребърна конституция“), протоколите от откриването и закриването на събранието с подписите на народните представители, списъкът на депутатите, дневниците на Учредителното събрание и редица други важни документи на българската държавност.

За първи път е показан държавният печат на Княжество България.

Изложбата е организирана от Народното събрание на Република България и Държавна агенция „Архиви“. Тя беше представена във всички областни градове в страната и ще участва в Европейската нощ на музеите на 18 май (събота) 2019 г. от 18.00 до 23.30 ч. (виж още)>>