Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


„Всичко изчезва, а ликът остава за вечни времена“
29.05.2019

През 2019 г., когато Пловдив е културна столица на Европа, пред широката публика се представя още една различна и малко известна документална памет за града – албумът „Пловдив през обектива на първите фотографи“.

В луксозното издание са включени безценни изображения от колекциите на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекция „Регионален държавен архив“ – Пловдив, дело на фотографи, работили в Пловдив откъм 1860 г.  до 20-те години на XX в.
Много от фотографиите, които архивът и библиотеката съхраняват, по различни причини са останали неизвестни. Днес, чрез новия фотоалбум, те заживяват отново и дават възможност за преоткриване на събития, лица и места в града.

При подбора на фотографиите за албума съставителите са се водили от тяхната уникалност, присъствието на непознати за широката публика обекти и представители на фотоизкуството в Пловдив, и от количеството на тиража им. Представени са снимки на фотографите: Елиас Армин, Дмитрий Ермаков, Никола и Димитър Кавра, Георги Данчов – Зографина, Димитър Жилков, Димитър Карастоянов, Хенри Багдасарян, Христо Папухчиев, Вацлав Велебни, Атанас Бакларов, Стоян и Георги Кацарови, Андрей Андреев, Марин Цачев, Хенрих Хершкович и Хаим Щайнберг. Безценната продукция на тези фотографи, някои пътуващи, други работили в свои собствени ателиета в Пловдив, е съпроводена и с кратки сведения за техния житейски път.

Албумът осигурява на читателя едно своеобразно пътуване във времето – емоционално, малко носталгично, познавателно и полезно. Запознава с личности, свързани с развитието и на Източна Румелия, и на Княжество България; с различни аспекти от социалното многообразие и самобитни кътчета на града; със забележителни портретни и панорамни фотографии.

Разбирането за призванието на фотографията да съхрани паметта от миналото е изразено с мотото, изписано на знамето на Пловдивското фотографско сдружение през 1925 г.: „Всичко изчезва, а ликът остава за вечни времена“. Съчетаването на познавателната информация за изследователите и популярното знание за любителите на историята със силата на художествената черно-бяла фотография, превръща албума в ценен документ за културната история на Пловдив.

Двуезичното издание, реализирано с финансовата помощ на Община Пловдив, е с обем 274 страници, съдържа 172 уникални фотографии и е изработен по най-високите полиграфски стандарти.

   
 
 

 
 

>>