Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Документална изложба за българо-китайските отношения бе открита в ДАА
10.10.2019

На 10 октомври 2019 г. в изложбена зала „Архиви“ на Държавна агенция „Архиви“ бе открита документалната изложба „Щрихи от близостта между две далечни страни. 70 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китайската народна република“.

В откриването участваха Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн – извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в България, г-н Димитър Бойчев, председател на Групата за приятелство България – Китай в 44-то Народно събрание, както и делегация на Националната архивна администрация на Китай, водена от г-н Лишенг Лиу, зам.-генерален директор на Националната архивна администрация на Китай, и председателят на ДА „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев.

Експозицията проследява важни етапи и моменти от изграждането на двустранните отношения между двете държави. Създадена е на базата на архивни документи и снимки, съхранявани в Централния държавен архив, архивите на Народното събрание, Министерския съвет и Администрацията на президента на Република България, както и архивни материали, любезно предоставени от Националната архивна администрация на Китай.

Събитията, обхванати в изложбата, са разпределени по теми, които проследяват важни етапи и моменти от изграждането на двустранните отношения между двете държави. „Установяване на дипломатически отношения”, „Първите посланици”, „Спогодби и споразумения”, „Междупарламентарно сътрудничество”, „Поздравления за събития”, „Посещения на високо равнище”, „Посланиците” са темити, застъпени в настоящата изложба.

Показани са и оригинални документи (писма, снимки, рисунки, афиши и др.), които проследяват богатото и разнообразно културно сътрудничество, което съществува между двата приятелски народа.

Изложбата е отворена за посещение до 25 октомври 2019 г.


 
 

>>