Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Пресконференция "Дарителството като кауза. Документи на Васил Радославов намериха своя дом"
31.05.2013

На 31 май 2013 г. в зала „Архиви“ на ул. Московска № 5  бе организирана пресконференция на тема: „Дарителството като кауза. Документи на Васил Радославов намериха своя дом“
Председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Мартин Иванов представи пред журналисти приетите на съхранение в Централния държавен архив документи на видния български политик Васил Радославов (1854–1929), народен представител и лидер на Либералната партия, два пъти министър-председател на България.
Дарението е направено наскоро от Любомир Юруков – историк, колекционер, главен редактор на сп. „Минало“, съавтор на книгите „Непознатата България 1878–1944“, „Непознатата София“ и др. Това са част от придобитите от него документи, между които снимки, семейни документи, лични писма и служебна документация –  телеграми от периода 1913–1918 г., тайни донесения на дипломати от времето на преговорите около Първата световна война, договори за въоръжение на българската армия и начина на доставянето му в България и пр.
Любомир Юруков разказа, че архивът е намерен от строителни работници на някакъв таван и се появил доста интересно на битпазара преди около две години.
С какво дарените документи допълват богатия архивен фонд на българския политик, съхраняван в ЦДА, и какво да очакват изследователите и любителите на историята?  На тези и други въпроси отговориха доц. д-р Мартин Иванов и Любомир Юруков.
Председателят на ДАА отдели специално внимание на жеста на дарителството и значението му за българските архиви и за усилията им да съхранят националната памет. Той връчи на Л. Юруков дарителска грамота и почетен знак на агенцията. Грамота бе връчена и на друг дарител на архива - Александър Алексиев. На пресконференцията дойде и Александър Радославов, внук на Васил Радославов, който сподели вълнението си и поздрави Юруков за изключителния му жест. (виж още)


>>