Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Документален сборник за Димитър Пашов беше представен в Смолян
06.11.2017

На 10 октомври 2017 г. в Държавен архив – Смолян, при голям интерес, се състоя премиерата на документалния сборник „Димитър Николов Пашов – документален сборник“. С проявата бяха отбелязани 70-годишнината на автора Никола Пашов и професионалния празник на българските архивисти. Никола Пашов е актьор с престижни роли и награди, краевед, член на ръководството на дружество „Бащино огнище“ – Смолян, родоизследовател, архивист, дарител и приятел на архива. Представяйки сборника, той заяви: „Това е книга на баща ми, аз само съм съхранил всичко това и брат ми помагаше през годините. Голямата книга от тези архиви е почти 500 страници, а издадената е 200 страници.“ „Давайте си архивите да се пазят за поколенията тук, не ги хвърляйте в кошовете за боклук“, призова Никола Пашов.

Изданието включва житейска и творческа биография, публицистика, философски размисли и родословно дърво, съхранявани в личния фонд на Никола Пашов в Държавен архив – Смолян и е подготвено със съдействието на архива. Книгата е изповед от първо лице за това какво се случва на човек и семейството му, който защитава принципите си и отстоява истината на всяка цена. В няколко раздела от автобиография, лично творчество – поезия, публицистика и други се разкрива личността на Димитър Пашов – интелигентен и образован за времето си човек, останал верен докрай на идеалите си и стремежа за справедливост. Още в ученическите си години той се включва в социалните движения, заради което е преследван, попада в трудов лагер и се оказва в невъзможност да се грижи за невръстните си осиротели деца. Публицистичните му произведения отразяват неговата борба с неправдите на деня и звучат актуално. Книгата отразява духа на времето и осветлява част от българската история, все още недостатъчно обективно проучена и представена.

Изложбата, съпътстваща представянето на сборника, показва оригинални документи и снимки на фамилия Пашови, станали част от книгата – кръщелно свидетелство на Димитър Пашов от църквата „Св. Неделя“ в Райково, свидетелство за венчание, родова схема, семейни снимки, снимки от неговата професионална дейност и др. Сред тях е материалът му, озаглавен: „Зад кулусите на среднородопската действителност“, посветен на случващото се след 19 май 1944 г., когато се извършва държавният преврат в страната от политическия кръг „Звено“ и Военния съюз с помощта на армията.
 
Изложбата включва и малка част от родоизследователския труд на Никола Пашов за райковските родове, представени в автентичен вид, както самият изследовател ги е подредил. Те са плод на неговия дългогодишен труд на посещения във всяка къща, срещи и снимки с всички живи хора от различни поколения.>>