Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


В Държавен архив – Смолян беше открита изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“
27.02.2019

На 26 февруари 2019 г. в изложбената зала на Държавен архив – Смолян беше открита изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“, посветена на 140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция. Юбилейната експозиция е организирана от Народното събрание на Република България и Държавна агенция „Архиви“, а представянето й – от Областната администрация и Държавен архив – Смолян. Тя включва 40 табла със снимки и документи, съхранявани в Централния държавен архив и архивите в страната. В тях по хронология е проследена работата на Учредителното събрание и първите народни избраници, процесите по създаването на Търновската конституция и други съпътстващи исторически събития.

Изложбата беше открита от зам.-областния управител г-н А. Петров, народния представител г-жа Д. Янкова, бившия народен представител и общественик г-н Д. Кръстанов, г-н М. Николов, секретар на Община Смолян и М. Матушева, и.д. началник на Държавен архив – Смолян. Всеки от тях говори за ролята на първия законодателен орган в новата българска история и значението на Търновската конституция за изграждането на Княжество България в съвременна европейска държава.

На представянето присъстваха ученици от хуманитарните паралелки на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Смолян, възпитаници на местната езикова гимназия и СУ „Антим І“ – Златоград. За тях събитието се превърна в открит урок по българска история и родолюбие. Почит към дейността на първите законотворци отдадоха и представители на гвардейския отряд при Езикова гимназия „Иван Вазов“ – Смолян. Мотото на изложбата, избрано от думи на Апостола на свободата – Васил Левски, изписани в писмо от 1871 г. – „Всичко се състои в нашите сдружени сили“, също впечатли младите приятели на смолянския архив.

Сред присъстващите имаше и представители на общинската администрация, Съюза на офицерите и сержантите от запаса – Смолян, регионалната библиотека, други местни обществени структури и граждани. Изложбата ще остане в изложбената зала на Държавен архив – Смолян до 7 март 2019 г.>>