Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Фотографска изложба „Светът на Хайтов“ бе открита в Смолян
01.11.2019

Ретроспективната фотографска изложба „Светът на Хайтов“ бе открита на 31  октомври 2019 г. в изложбената зала на Държавен архив – Смолян и ще остане до 9 ноември на разположение на родопчани. Тя е посветена на 100-годишнината от рождението на академик Николай Хайтов (1919–2002). Подготвена е от Фондация „Памет“, по идея на Здравец Хайтов, и е реализирана съвместно с известния художник-фотограф Иво Хаджимишев.

Документалната фотоизложба е със снимки от личния архив на писателя. Вглеждайки се в лицата на фотографираните главно родопчани, в облеклото и излъчваното достойнство, Хайтов открива в много от тях прототипи на герои от разказите си, като това е документирано саморъчно от него на гърба на снимките. Тези негови бележки са достатъчен фактологичен знак за съставителите на изложбата, за да се пристъпи и към нейното реализиране.

Една от причините изложбата да бъде експонирана в Архива е, че цялата документация на списание „Родопи“, на което академик Николай Хайтов тридесет години е  главен редактор, се съхранява именно тук – в Смолянския държавен архив. Списанието излиза в периода 1966– 1996 г. Още в уводната статия на първия брой, то е определено от редакционния колектив като месечно обществено-политическо, научно-популярно и литературно списание... „за нашите дивни Родопи и за хората в тях“. Списанието се печата в София, но отразява живота на хората от всички краища на Родопите.

На откриването присъстваха синът на Николай Хайтов и председател на Фондация „Памет“ Здравец Хайтов, зам. областният управител Адриан Петров, секретарят на Община Смолян Момчил Николов, колеги от РБ „Николай Вранчев“, Клуба на дейците на културата и РИМ „Стою Шишков“, учители и ученици от СУ „Кирил и Методи“, медии и гости.

 


 

>>