Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Смолянският държавен архив отбелязя Международния ден на архивите
10.06.2016

На 9 юни 2016 г., по повод Международния ден на архивите, Смолянският държавен архив представи мултимедийна презентация и изложба, посветени на 180-годишнината от освещаването на 9 храма в Средните Родопи през 1836 г. – едно родолюбиво дело, извоювано с усилията на много дейни и истински християни, които със своя ентусиазъм, предприемчивост и безброй дарителски жестове укрепват и развиват културното и просветно дело в Родопите. Заедно с останалите пет църкви, построени през 1834 г., те поставят началото на едно истинско възраждане на духовността в Родопите.

На тържеството дойдоха представители на Българската православна църква водени от Архиерейския наместник Архимандрит Висарион, който в съслужие с отец Запрян, отец Константин и отец Николай, отслужиха водосвет в чест на празника на архивите, на големия християнски празник Възнесение Господне и за отбелязване годишнината от освещаването на 9 храма в Средните Родопи през 1836 г.
 
Изложбата, която гражданите имаха възможност да разгледат през целия ден представя уникални експонати, съхранени във фондовете на църквите и нашите краеведи изследователи – оригинални фермани за строежа на църквите в Славеино, Петково, Фатово, Чокманово и „Свети Георги“ в Смолян, архитектурни планове за изграждане на камбанарии, кондиката на църквата „Света Неделя“ в Райково от 1832 г., църковни книги, списъци на дарители, снимки. В този празничен ден беше отправена сърдечна благодарност към всички наши дарители през цялата 2015 г. Връчени бяха 15 грамоти за дарение. Освен архивни документи, сред даренията е и едно много необходимо и ценно пособие – мултимедиен проектор – от г-н Тодор Бозуков, зам. областен управител на Смолян, с когото от дълги години архивът има ползотворно сътрудничество като кмет на Община Чепеларе, с издадени съвместно много книги, вестници и изложби за миналото на Чепеларе и чепеларските будители. А от новопостъпилите архивни фондове трябва да откроим едно изключително ценно дарение от национално значение – това на Крум Борисов Савов (син на брата на известния родопски фотограф от миналото Крум Савов), който дари на архива над 400 стъклени плаки и план филми от началото на ХХ век, изготвени и съхранени от неговия баща Борис Савов, с което архивът в Смолян стана притежател на най-голямата част от творчеството на тези майстори на фотографията. Тези фотографски изображения ще обогатят представите ни за бита и поминъка на населението от Чепеларе и околните селища, за Роженските събори, за началното изграждане и развитието на курорта Пампорово, а една част от плаките са от Балканската война 1912 г. – на ротите, които преминават през Чепеларе.


 


>>