Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Ден на отворени врати в Държавен архив - Смолян
11.10.2016

Смолянският държавен архив отбеляза 65 години от създаването на държавните архиви в България с ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ. През целия ден посетителите – ученици, учители, журналисти, бивши колеги, дарители и приятели на архива, проявили интерес към работата с документите и тяхното съхранение, имаха възможност да се запознаят с информационната система на архивите, сайтовете за войните, също да разгледат архивохранилищата, както и експонираната изложба. Трима полски туристи също бяха сред посетилите днес архива, които гл. експерт Йоланта Спасова запозна на полски език с документи и факти за българо-полските отношения.

Денят на отворени врати в Държавен архив – Смолян завърши с откриване на изложба, посветена на 104-годишнината от освобождението на Смолян от турско робство. Тя бе подготвена съвместно с фотоклуба при читалище „Христо Ботев“ с ръководител Сашо Сарандалиев. В няколко витрини експертите от архива показаха оригинални документи от личния фонд на освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов – командир на 21-ви пехотен средногорски полк, извоювал свободата на нашия край през 1912 г. Децата от фотоклуба представиха като част от изложбата и свои творби, свързани с ежегодните чествания на вр. Средногорец по този повод.

Поздравления и поздравителни адреси бяха поднесени от името на кмета на Смолян г-н Николай Мелемов,  от народния представител Петър Кадиев, от доц. д-р Русалена Пенджекова – зам.-декан на филиала на ПУ „Паисий Хилендарски“, от Гимназията по икономика  и от още стотици приятели на Архива. Във връзка с новата инициатива на ДАА  „Читател на 2015 година“, с грамота и книги бе награден Митко Младенов от Смолян, който има 32 посещения в читалнята за 2015 г.


>>