Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Държавен архив - Смолян отбеляза Международния ден на архивите
13.06.2017

На 9 юни 2017 г. в Държавен архив – Смолян бе отбелязан Международният ден на архивите. Смолянската общественост изрази уважение към хората, приели професията „архивист“ като свое призвание и житейска мисия.

Бяха обявени номинациите за Читател, Дарител и Приятел на архивите за 2016 г. На местно ниво за Дарител на 2016 г. бе обявен инж. Георги Маринов от Чепеларе, който дари документи за рода Караджови. За Читател на 2016 г. бе номинирана Антоанета Тодорова Зоткова, която за 2016 г. е с най-много посещения в читалнята на архива и е използвала над 150 архивни единици за изследване рода на Георги Узунов – Пушката. За Приятел на архива бе отличен актьорът Никола Пашов, който предаде в архива ценни снимки, документи, родословни схеми за райковските фамилии, участва активно във всички мероприятия на архива – представяния на книги, изложби, чествания.

Празникът продължи с представяне на изложбата „Символите на тоталитаризма или силата да се съхраним“ от главен експерт Йоланта Спасова, която приключва трудовия си стаж в архива след 33 години всеотдайно и с много любов отдаване на архивната професия.

Поздравителни адреси бяха поднесени от председателя на ДА „Архиви“, от филиала на ПУ „Паисий Хилендарски“, от Община Смолян, Община Чепеларе, читалището в Чепеларе, от Историческия музей – Смолян, от Библиотеката, от много граждани и приятели на архива, от Йоланта Спасова. Поздравления бяха отправени и към бившия директор на архива Андрей Печилков, класиран миналата година за първи подгласник на Архивиста на България за ХХ век.

 


>>