Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


„Архивът на 60. 6 истории за 60 минути“.
06.11.2019

На 1 ноември 2019 г. в залата на Общински детски комплекс – Ямбол Държавен архив–Ямбол отбеляза своя 60-годишен юбилей. Гости на събитието бяха представители на Областната администрация, община Ямбол, община Тунджа, директорът на Регионален държавен архив – Бургас Данка Георгиева, архивисти от Ямбол, Сливен, Стара Загора, дарители, представители на културни институции в Ямбол, приятели и последователи на Държавен архив – Ямбол.

Посланието, около което бе обединено честването, е как документите могат да разказват истории, независимо от това на какъв носител са.

Първата представена история се отнася за времето, когато писмата са били основният начин за комуникация. Бяха презентирани откъси от писма до Илия Бахаров, чийто личен фонд се съхранява в Държавен архив–Ямбол. Втората история – за поставянето на операта „Аида“ в Ямбол през 1933 г., за което научаваме от старите вестници – беше разказана от Мария Качулева – дарител на архива. Следващата история  води началото си от една снимка – на Кирил Кръстев и последователите му. Тя е свързана с литературния кръг „Йелоу хол“, с Кирил Кръстев, с футуристкото литературно списание „Кресчендо“, с гостуването на Маринети в нашия град в началото на 20-те години на XX век и въобще с прословутото „щракане на идеи“ в Ямбол. Тя бе представена от големия ямболски писател Христо Карастоянов. Четвъртата история бе за далечна Куба, където нашият съгражданин Недялко Григоров е бил директор на българското училище в Хавана. Следващата история бе посветена на киномашината и кинолюбителския клуб, съществувал в Ямбол. Показан бе филмът „Ямбол през пролетта“, сниман през 1961 г. Финалната шеста история бе озаглавена „За паметта на светлината“. Фотографът Величко Димитров дари близо 400 000 електронни файла – снимки и видеа, заснети от него през последните 20 години.   


>>