Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Държавен архив – Кюстендил организира съвместна изложба с Областна дирекция на МВР – Кюстендил
10.12.2019

По повод 140-годишнината от създаването на Министерството на вътрешните работи, Държавен архив – Кюстендил и Областна дирекция на МВР организираха съвместна фотодокументална изложба на тема: „История на полицията в Кюстендилско“. На 6 декември 2019 г. във фоайето на Общински театър – Кюстендил ръководителят на Архива Петър Шейков и директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Елиан Стамболийски откриха изложбата. Те изразиха благодарност на спонсора, осигурил финансирането, на „Джей Пойнт“ ООД – фирмата изработила таблата, на директора на Общинския театър Чавдар Ненов – домакин на изложбата, на художника Илона Захариева и арт-фотографа Петър Китанов, които участвахав аранжирането й. 

Показаните документи са от архивните фондове: „Околийско управление на Министерството на вътрешните работи и народното здраве (МВРНЗ) – Кюстендил (1880–1944)“; „Околийско управление на Министерството на вътрешните работи – Кюстендил (1944–1947)“; „Околийско управление на Министерството на вътрешните работи и народното здраве (МВРНЗ) – Дупница (1880–1944); „Околийско управление на Министерството на вътрешните работи – Станке Димитров/Дупница (1944–1947)“; Семеен фонд „Караманови“ (1883–2000)“; и фондовете на Григор Спасов Манчев, на Стаменко Пейчев Тонев и др.

Експонираните документи, съхранявани в Държавен архив – Кюстендил, обхващат периода 1878–1947 г. Сред тях са първите действащи нормативни актове по полицейско дело в България – „Временни правила за създаване на полицейската волнонаемна стража и въоръжени местни караули в България“ от 1877 г. и „Правилник за устройството на полицията в България“ от 1878 г. Използвани са и документи от бивши служители от системата на МВР – Кюстендил за периода след 1959 г.

Изложени са снимки и документи на Савойски и Овсяни – първите кюстендилски временен и титулярен окръжен началник, на митрополит Иларион Ловчански и Кюстендилски, Дядо Ильо Войвода, Тодор Пеев, Димитър Попгеоргиев Беровски, Алексо Караманов, които са със заслуги за създаването на полицията в Кюстендилско, както и копия на изследването на Владимир Караманов за историята на полицията в България.
На събитието присъстваха областният управител на Кюстендилска област Виктор Янев, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, настоящи и бивши служители от системата на МВР и граждани.

Изложбата може да бъде посетена до 16 декември 2019 г.

     

 >>