Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложба „120 години от рождението на Панчо Владигеров“ в Шумен
14.03.2019

На 13 март 2019 г. във фоайето на ДКТ „Васил Друмев“ Шуменският архив откри изложба, свързана с делото на Панчо Владигеров. Сред оригиналните фотоси и документи са: родословното дърво на Владигерови; снимки на Панайот и Василка Владигерови – родители на Харалан Владигеров (баща на Панчо и Любен Владигерови); на Елиза Пастернак и Харалан Владигеров с малките Панчо и Любен и др. Те са от личния архив на Марко Хаджиев, енциклопедична личност, по професия агроном, извършил огромна събирателска работа. В изложбата могат да се видят и документи, свързани с Павла Жекова – първата учителка по пиано на Панчо Владигеров, запазени са нейни спомени за първите стъпки на Владигеров, някои по-ранни издания на негови произведения, сред които и рапсодия „Вардар“, както и снимки, сред които са по-ранна снимка на Павла Жекова и дъщеря й Екатерина Жекова – по-късно съпруга на Панчо Владигеров. В негово писмо от 1954 г. Владигеров говори за Шумен като за „родния ми град“, въпреки че великият композитор, музикант и педагог е роден в Цюрих, разказа д-р Антония Панева, ръководител на Държавен архив – Шумен при откриването на изложбата. Място в нея намират още снимки от честването на 75-годишнината на Владигеров и връчването на значката „Почетен гражданин на Шумен“, както и снимки от различни периоди от жизнения и творческия му път, документи и афиши, програми, списък на участници и първенци в Първия международен конкурс за пианисти „Панчо Владигеров“, както и архивни материали от конференция, посветена на живота и творчеството на големия наш композитор.

Официални гости на откриването бяха Николай Нанков – зам.-министър на Регионалното развитие и благоустройството, проф. Стефан Желев – областен управител на Област Шумен, Любомир Христов – кмет на Община Шумен, проф Борислав Беджев – председател на Общински съвет – Шумен, Фикрет Индже – собственик на „Алкомет“ АД – Шумен – спомоществовател, проф. Минчо Минчев – цигулар, председател на фондация „Панчо Владигеров“, представители на културни институти в града, граждани и гости на града.

Оригиналите на документите, включени в изложените табла, са подредени в изложбените витрини в административната сграда на Държавен архив – Шумен и са достъпни за всеки, който желае да ги разгледа.

 

 
 

 
 

>>