Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложбата „Безпределният космос на човешкия ум“ във Велико Търново
03.12.2019

На 2 декември 2019 г. в РБ „П. Р. Славейков“ беше открита изложбата „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на живота и дейността на световнопризнатия български инженер проф. Виден Табаков. Изложбата е организирана съвместно от Държавна агенция „Архиви“ и Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“. 

Гост на събитието беше г-н Дейвид Хемпсън, основател и ръководител на фондация „Визия за научен и технологичен растеж“. Присъстваха ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика – Велико Търново и студенти.

Повод за гостуването на експозицията е отбелязването на 100 години от рождението на световнопризнатия български учен. Чрез документи и фотографии са проследени съдбата и професионалните постижения на Виден Табаков, който участва в космическата програма на САЩ и допринася за провеждането на първия космически полет по програма „Аполо“ с Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната. Документите са от личния фонд на професора – преподавател и инженер, съхранявани в Централния държавен архив. Те са пренесени от Съединените американски щати в България през лятото на 2017 г. със съдействието на фондация „Визия за наука и технологичен растеж“ и проф. Аватеф Хамед от Университета Синсинати.

Проф. д‐р Виден Табаков е авиокосмически инженер, малко известен в България, но е вдъхновяващ пример за младеж, роден и завършил гимназия в България, доказал се като учен и професионалист на три континента – Европа, Южна Америка и Северна Америка. С изследванията си той променя хода на космическата програма на САЩ, както и живота на над 1000 студенти като преподавател в Университета Синсинати. Научните му интереси са свързани с разкриване на причините за корозията и уврежданията на турбодвигателите, динамика на газове, топлопренасяне, аерокосмически транспортни средства и подемнозадвижващи системи за тях. Световнопризнат експерт в областта на високотемпературната корозия и защитата от нея. Неговите изследвания удължават експлоатацията на двигателите на самолетите от 140 часа по време на войната във Виетнам до 800 часа и спасяват живота на много пилоти.

Научната му кариера е емблематичен пример за връзка между науката, образованието и бизнеса. Паралелно с преподавателската работа, провежда редица научни изследвания и изпитания като технически ръководител, съветник и изпълнител за Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА), американските въздушни, военноморски и наземни сили и световни компании. Над 45 години е един от най-изявените и активни изследователи на НАСА. Има над 400 научни публикации в утвърдени научни списания. Освен родния си език – български, проф. Виден Табаков учи и се дипломира на чешки, пише дисертация на немски, защитава патент в Аржентина на испански и преподава на английски в САЩ.


 

>>