Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Инициативата „OpenEDU 2013 – Училище за живота“ в Държавен архив - Велико Търново
25.05.2013      В рамките на инициативата „OpenEDU 2013 – Училище за живота“ и по повод Международния ден на архивите – 9 юни, през май 2013 г. в Държавен архив – Велико Търново бяха проведени пет открити урока. Общият брой на участниците е 65 души от V, VI, VII и XI клас от общо 5 училища – СОУ „Вела Благоева“, СОУ „Владимир Комаров“, ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Патриарх Евтимий“ и СОУ „Вичо Грънчаров“ – Горна Оряховица.

      На учениците бяха представени интересни документи от фондовете на архива, свързани с дарителството, между които Старата кондика на Великотърновската митрополия, летописните книги на дружество „Радост“ и Преображенския манастир, завещанията на Михаил Кефалов от 1855 г. и Козма Тричков в полза откриване на класно училище и болница в града. Интерес предизвика писмото на княз Фердинанд за завещана сума от княгиня Клементина за дружество „Радост“. Бяха показани и едни от най-ценните документи, съхранявани в архива, между които ръкописен Октоих на среднобългарски език от 1492 г. и препис на Паисиевата история от 1809 г., както и сборника „Дарителството във Великотърновския край“, издаден през 2000 г. от Търновския архив.

      Учениците бяха запознати с историята и дейността на институцията, с процесите по съхраняването на документите, с извършването на реставрация и консервация на увредени документи и с дигитализацията и автоматизацията на архивните процеси като част от популяризирането на архивните документи в интернет пространството.
 
>>