Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


100 години габровски футбол
24.09.2019

На 21 септември 2019 г. тържествено беше отбелязан 100-годишният юбилей на футболната игра в Габрово. На тази дата преди сто години се е изиграл първият мач между отборите на Габрово и Горна Оряховица.

В празничната програма на стадион „Христо Ботев“ участие взе и Държавен архив – Габрово. По покана на община Габрово, архивът участва в юбилейната изложба със снимки и документи. Сред тях и най-старата разкрита до момента снимка от футболен мач във фондовете на архива – от срещата между отборите на Габрово и Търново, играна през лятото на 1921 г. Включени бяха и снимки от срещи на двата най-известни габровски отбори преди 1944 г. „Чардафон“ и „Орловец“, покана за празненство, организирано от „Чардафон“, съдийска карта на известния в миналото габровски съдия Кръстьо Дойчинов, от гостуване на националния отбор в Габрово с Георги Аспарухов-Гунди, Иван Вуцов и др. В изложбата бяха експонирани и снимки, предоставени от футболисти, треньори и др. При представянето на изложбата беше отправен апел към всички, запазили свои снимки, публикации, спомени и др., свързани с габровския футбол, да ги дарят на Държавен архив – Габрово, за да бъде съхранена в цялост историята му за следващите поколения.

Сред официалните гости на събитието бяха вицепрезидентът на Българския футболен съюз Йордан Лечков, изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, треньорът Георги Дерменджиев и др.

     

 

>>