Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Държавен архив – Габрово откри в онлайн среда изложбата „Културен жест“
26.05.2020

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, съвместно с Областна администрация – Габрово, Държавен архив – Габрово откри в онлайн среда изложбата „Културен жест“. Тя е част V от поредицата „Дързостта да бъдеш първи“, в която този път са представени бележити личности от Габрово и Габровска област свързани с културата в различните й аспекти и са били първи в своето направление. „Вярвам, че наш дълг е да помним тези личности и придаваме на своите деца историята на техните достижения. Така ние съхраняваме родовата памет, но и издигаме самочувствието си, че „и ний сме дали нещо на света“ – сподели областният управител Невена Петкова. Виртуално, гост на изложбата бе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, а интерактивното представяне направи началникът на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева. Изложбата не претендира за изчерпателност, съвсем заслужено в нея могат да намерят място още творци, които със своите таланти, постижения и любов могат да следват едно логично продължение на „Културен жест“. В нея са включени 19 личности и 8 институции, състави и събития, свързани с Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна. Хронологическият обхват е от Следоосвобожденската епоха до нашето съвремие с творци, които продължават да ни радват.

Изложбата е изготвена по снимки и документи, съхранявани в Държавен архив – Габрово и е съвместно организирана с Областна администрация – Габрово и със съдействието на Историческите музеи в Севлиево и Дряново, Музея на резбарското и зографско изкуство в Трявна, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Музей на Архитектурно – исторически резерват „Боженци“, Къща музей „Пеньо Пенев“, Българско национално радио и Детски радиохор към него, Радио Бумеранг, ОУ „Ран Босилек“ – Габрово, джаз-музиканта Илко Илиев.

„Попаднахме в изключително предизвикателно време, променихме начина си на живеене, разбъркахме мислите си, спазваме социална дистанция, учим и творим онлайн, различни са делниците ни, както и празниците, но това няма да ни попречи да отправим своя „Културен жест“ в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май макар и в електронна среда.“ – споделят организаторите и отправят покана към всички да разгледат изложбата на Фейсбук страниците на Държавен архив – Габрово https://www.facebook.com/Държавен-Архив-Габрово-102311997961349/ и на Областна администрация – Габрово https://www.facebook.com/OblastnaAdministraciaGabrovo/.


>>