Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Документална изложба „Габровски девически манастир „Св. Благовещение” по време на Руско-турската война, 1877 г.” по повод 135-годишнината от Шипченската епопея
27.08.2012

На 21 август 2012 г. в Габрово беше открита документалната изложба „Габровски девически манастир „Св. Благовещение” по време на Руско-турската война, 1877 г.”. Тя е част от програмата за Националните чествания по повод 135-годишнината от  Шипченската епопея. Организатори на изложбата са: Държавен архив – Габрово, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” и Габровски Соколски манастир „Успение Богородично”.
 
Изложбата, експонирана на открито до мястото, където се е намирала светата обител преди да бъде разрушена през август 1959 г., представя създаването и развитието на манастира, както и приноса му за освобождението на Габрово и Шипченската епопея.
Изложбата е под патронажа на г-н Мариян Костадинов – Областен управител на Област Габрово и председател на Инициативния комитет за Националното честване на Шипченската епопея. Официални гости на откриването бяха г-жа Таня Христова – кмет на Община Габрово, г-жа Галина Банковска – народен представител от Габрово, г-жа Катя Колева – народен представител от Габрово, г-н Климент Кунев – зам.-кмет на Община Габрово, общински съветници, граждани и гости на Габрово.

Габровският девически манастир е основан от архимандрит Йосиф Соколски през 1836 г. и с подкрепата на габровските първенци Петър Хаджихристов, Андрея Семов Парлапанът, Петко и Петър Родито и др. В края на 1839 г. султан Махмуд ІІ издава ферман за манастира. През 1846 г. завършва строителството на църквата, а камбаната е дарение от кожаря Тотю Антипов. Стенописите са на калоферския живописец Андон Хр. Варски (Киричев), а иконостасът е изработен през 1862 г. от майстора резбар Антон Г. Станишев от Дебър и варакосан от поп Генко Петров от Трявна. Повечето от иконите са дело на Захари Зограф. През 1864 г. е направена манастирската чешма, украсена с каменна пластика.

По инициатива на Търновския митрополит Софроний през 1936 г. се открива детски дневен дом за деца на габровски работници, а през 1937 г. – девически пансион за 50 ученички.
В светата обител е отсядал Васил Левски по време на обиколките си в българските земи. Тук са намирали убежище Матей Преображенски, Цанко Дюстабанов, Тотю Иванов, Пенчо Постомпиров и др.

По време на Освободителната война манастирът е прeвърнат във военна болница.
През август 1959 г. ОНС и ГС – Габрово вземат решение за разрушаването на манастира, а монахините са преместени в Соколския манастир.


>>