Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложба „134 години Шипченска епопея"
20.08.2011

В рамките на националните чествания, проведени за първи път в Габрово, Териториален архив  Габрово взе участие в изложбата 134 години Шипченска епопея", съвместна инициатива на Националния парк-музей Шипка", РИМ  Габрово, ТА  Габрово и РБ „Априлов  Палаузов". Изложбата беше открита на 20 август 2011 г.  в Художествената галерия „Христо Цокев".

На петнадесет табла Габровският архив представя документи, снимки и графики, свързани с Освободителната война. Сред тях са: манифест за обявяването на войната, ведомости за раздадените продукти от Привременното правителство в Габрово, писма, спомени на участници в Шипченските боеве, атестат и свидетелство на участника в епопеята Спиридон Стоянов и др., показани в оригинал. Графики, отразяващи военните действия през 1877-1878 г. маркират пътя на руските войски в България и местата на най-важните сражения. Архивни снимки представят опълченци и поборници от Габровския край, взели участия в честванията на 25, 45 и 50-годишнината от августовските Шипченски боеве. Специално място е отделено на руските военни дейци, обявени за почетни граждани на Габрово през 1878 и 1902 г., както и на опълченци от Габровско сред 522-мата живи опълченци и поборници, обявени през 1923 г. за почетни граждани на града.

Снимки на паметниците, издигнати за всички загинали руски войници и български опълченци показват признателността на България пред падналите за нейното Освобождение.

Специални гости на откриването на изложбата бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на образованието Сергей Игнатов, Великотърновският митрополит Григорий, депутати, областни управители, кметове. В откриването участва и Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, който е родственик на опълченеца Пенчо Сватов. Интерес към събитието проявиха много граждани.


>>