Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Държавен архив – София отбеляза 60-годишния си юбилей
05.11.2012

С документалната изложба „София – позната и непозната“, открита на 5 ноември 2012 г. в изложбена зала „Архиви”, Държавен архив – София отбеляза 60-години от създаването си.
Като институция, пазител на паметта на столицата на България, Държавен архив – София е приемник на Общинския музей и библиотека с исторически архив, основани с Разпоредба на столичния кмет ген. Владимир Вазов от 22 октомври 1928 г. През 1951 г. архивът се реорганизира в Софийски градски и окръжен държавен архив (СГОДА), като архивните фондове се разпределят между него и новосъздадените Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на НРБ, Централен партиен архив при ЦК на БКП и Архивния институт при БАН. Колекциите от снимки и картини, свързани с историята на София, остават в Музея за история на София.
Изложбата  показва „познати“ и „непознати“ документи, снимки и скици за емблематични за София сгради, институции и личности. За първи път пред широката общественост са представени план-скици на арх. Никола Лазаров, подготвени за строежа на Военно-исторически музей, който е трябвало да бъде издигнат в Борисовата градина, но за съжаление проектът остава нереализиран; план на главната фасада на пивоварна фабрика „Братя Прошекови“, която до разрушаването й през 2005 г. се издига близо до Орлов мост, построен също от братята Богдан и Георги (Иржи) Прошек; юбилейна и летописна книги на Първа Софийска мъжка гимназия, в които е отбелязано: „Софийската класическа гимназия е отворена на 7. І. 1879 година при управлението на Императорски Всерусийския комисар княз Дондуков и при управляващия отдела на народното просвещение и духовните дела професор Марин Дринов". В гимназията, създадена непосредствено след Освобождението, учи и цар Борис ІІІ, а част от нейните учители формират преподавателския състав на първото българско висше училище – Софийския университет.
Сред експонатите са и документи, изработени върху кожа, написани на османотурски език през 1645 г. по повод на спорните мери между селата Лопян и Брусен, които са най-старите писмени свидетелства, съхранявани в архива.
Събраните в една експозиция документи за известни сгради, институции и личности, съхранявани във фондовете на архива припомнят на широката общественост, на младото поколение и на медиите историята на столичния град.
Гости на събитието бяха зам.-областният управител Росица Тодорова, председателят на ДА ”Архиви” доц. Мартин Иванов, зам.-председателят д-р Румяна Атанасова и директорът на РДА – София Николай Стоименов. Позправления бяха поднесени и от областния управител Красимир Живков и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Дългогодишни сужители на архива бяха удостоени с почетни грамоти. Събитието бе широко отразено в медиите. (виж тук)>>