Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупцияИзложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“
05.10.2020

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град и 100-годишнината от рождението на арх. Карл Кандулков, отдел „Държавен архив“ – Габрово при  Държавна агенция „Архиви“, съвместно с Община Габрово, реализира  изложба, посветена на един от най-успешните кметове на града.

Експозицията проследява живота и дейността 
на арх. Карл Кандулков като студент по архитектура в Дрезден и затварянето му в конлагер „Бухенвалд“, и като председател на Изпълнителния комитет на Градски народен съвет – Габрово през  1959–1966 и 1971–1976 г. В този времеви период, той успява да реализира над 70 свои проекта, свързани с преустройството и модернизирането на града, с проектирането и ръководенето на строежа на  сградите на Община Габрово, Дом на културата „Емануил Манолов“, Дом на хумора и сатирата, Летен театър, входно-изходни части на Габрово и др., с преустройството на  мостове, изграждането на много паметници, скулптури и скулптурни композиции, част от които вече не съществуват. В нея са включени и малка част от нерализирани проекти на арх. Кандулков, които показват големия му размах и мисъл, за идеята му да превърне Габрово в един модерен град от европейски тип, в „който хората да идват да гледат и да разказват.“ Изложбата завършва с негов цитат относно пътя за развитие на България и българското общество, така като той го вижда. До края на живота си през 2007 г., арх. Карл Кандулков не спира да твори и да живее с проблемите и успехите на Габрово. Не случайно след неговото управление Габрово е наречен „Градът на стоте паметници“. За безпорния си принос в изграждането и модернизирането на града е обявен за Почетен гражданин на Габрово през юли 1976 г.

Използвани са документи от личния архивен фонд на арх. Карл Кандулков, от фондовете на Градски народен съвет – Габрово, Общинска фирма „Делта Х“,  печатни издания и  др., съхранявани в Държавен архив – Габрово, както и от личния архив на сем. Кандулкови.

Изложбата бе открита на 17 септември на площад „Възраждане“ в Габрово, в присъствието на един от неговите синове – арх. Орлин Кандулков и съпругата му, кмета на Община Габрово, председателя на Общински съвет – Габрово, областния управител на област Габрово, бивши градоначалници и председатели на Общинския съвет, много граждани. Изложбата се разглежда и вечер, заради ефектните кръгли конструкции, на които е разположена и които разполагат и с нужното осветление. Интерес към експонирането й в София е проявен от Съюза на архитектите в България.
 Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“
Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  Изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“  
>>