fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

baner proekt_FA.jpg
baner proekt_12.jpg
baner proekt_3.jpg
baner proekt_2014.jpg
ape_BU.jpg

Сигнали за корупция


Откриха паметник на братя Прошек
15.11.2017

На 14 ноември 2017 г. на ул. „Сан Стефано“ № 22 бе открит паметник на братя Прошек и паметна плоча на мястото, където през 1884 г. е основана Пивоварница „Братя Прошекови“.

При откриването на паметника, изработен от скулпторите проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и архитект Станислав Константинов, приветствено слово произнесе доц. д-р М. Груев, председател на ДА „Архиви“. Той изтъкна заслугите на чехите в България след Освобождението и по-специално българската признателност към тяхната всеотдайност в строителството на нова България. На събитието присъстваха посланикът на Република Чехия в София Душан Щраух, представители на Столична община, БАН, собствениците на сградата, представители на чешката общност в България и граждани на София.

Паметна плоча е поставена и върху сградата на „Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт“ ЕАД, построена на мястото на фабриката на братя Прошек. Централният държавен архив предостави копие на документ с фирмения знак на Пивоварната, предложен, одобрен и регистриран от двамата братя на 29 май 1898 г. Знакът в автентичния му вид е поставен върху паметната плоча. Експерти от ЦДА участваха и при изготвянето на проекта за текста на паметната плоча.

В сградата на комплекса „Сан Стефано Плаза“ на ул. „Сан Стефано“ № 22 бе експонирана документалната изложба „Българските чехи“, съвместен проект на ДА „Архиви“, БТА и фотографа
Иво Хаджимишев.

Изложбата може да бъде видяна до края на месец ноември 2017 г.

   
     


>>