fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

baner proekt_FA.jpg
baner proekt_12.jpg
baner proekt_3.jpg
baner proekt_2014.jpg
ape_BU.jpg

Сигнали за корупция


Документална изложба за българските евреи в Държавна агенция „Архиви“
10.03.2018

На 15 март 2018 г. в Изложбена зала „Архиви“ беше открита документалната изложба „1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“. На откриването за спасяването на българските евреи говориха г-н Красимир Каракачанов, зам.-министър председател на Република България, Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в България, доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, и г-н Росен Нацев, който дари архива на Рафаел Камхи, революционер и деец на ВМРО – един от спасените солунски евреи.


По повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи Държавна агенция „Архиви“ за първи път организира изложба, която разказва историите на българските праведници. Двадесет са българите, обявени за праведници от израелския институт „Яд Вашем“ заради приноса им за спасяването на български евреи. Сред по-известните личности са Димитър Пешев, патриарх Кирил и екзарх Стефан Софийски. Има обаче и напълно непознати имена. Това са обикновени хора, които рискуват живота си в размирните военни години, за да помогнат и спасят евреи. Акцент на експозицията са истории, които българското общество не познава –  на обикновените българи, спасили евреи и получили признанието на „Яд Вашем“. Амбиция на организаторите е да се покажат малките на пръв поглед усилия, които тези хора са направили, но с които са рискували живота си и собственото си удобство в онези времена, за да помогнат на сънародниците си от еврейски произход. Делото им заслужава да бъде помнено и разказано. В изложбата е отделено място на първите прояви на омраза и антисемитизъм преди приемането на Закона за защита на нацията. В хронологичен порядък е изведено антиеврейското законодателство в България от 1941 до 1944 г. В експозицията са проследени преследването и защитата на българските евреи в годините на Холокоста.

Бяха получени поздравителни адреси от г-жа Екатерина Захариева, министър на външните работи, и от доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация. (виж още)

Изложбата може да бъде разгледана до 30 март 2018 г. 
 

>>