fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

baner proekt_FA.jpg
baner proekt_12.jpg
baner proekt_3.jpg
baner proekt_2014.jpg
ape_BU.jpg

Сигнали за корупция


Представяне на книгата „Никола Мушанов. Дневник, спомени, автобиография“
23.03.2018

На 22 март 2018 г. в изложбена зала „Архиви“ беше представена книгата „Никола Мушанов. Дневник, спомени, автобиография“, подготвена съвместно от Държавна агенция „Архиви“ и издателство „Изток-Запад“ и съдържаща в цялост дневника и спомените на големия български политик и държавник. Едно отдавна очаквано от изследователи и любители на историческата документалистика издание.

За работата по ръкописа на Никола Мушанов говори Нина Киселкова. Тя и дъщеря й Сузана Хазан са работили по разчитането на нечетливите ръкописи и по съставянето на показалец с всички описани от Мушанов личности от новата история на България. Ръкописите са предадени на съхранение в Централния държавен архив от Петко Шумков, син на някогашния личен секретар на Никола Мушанов.


За личността, живота и дейността на един от най-видните и ерудирани български политици на миналия век, за мемоарите му, даващи цялостна картина на българския обществен и политически живот от времето от Освобождението до средата на ХХ век говориха доц. д-р Михаил Груев - автор на предговора към изданието, доц. д-р Румяна Първанова от Института за исторически изследвания при БАН и д-р Светослав Живков от Историческия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“.


Като благодари за коректното партньорство с Държавна агенция „Архиви“, г-жа Вера Гьорева, главен редактор в Издателство „Изток-Запад“, изтъкна значението на изданието за обогатяването на познанието ни за една забележителна личност от българската история. (виж още)
>>