Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

baner proekt_FA.jpg
baner proekt_12.jpg
baner proekt_3.jpg
baner proekt_2014.jpg
ape_BU.jpg
caf_v1_02logo_site_1.jpg

Сигнали за корупция


Държавна агенция „Архиви“ отбеляза деня на българските архивисти
10.10.2020

На 10 октомври 2020 г. Държавна агенция „Архиви“ отбеляза Деня на българските архивисти. Председателят на агенцията доц. д-р Михаил Груев поздрави архивната колегия с празника и връчи почетни грамоти на заслужили служители за дългогодишен всеотдаен труд и принос в развитието на държавните архиви. Мнозина от наградените благодариха за оказаната почит и пожелаха на своите колеги бъдещи успехи в работата, посветена на опазването и популяризирането на архивното богатство.

Изпълнителният директор на Института по публична администрация Павел Иванов изтъкна в словото си успехите в съвместната дейност на ДА „Архиви“ и ИПА и посочи усилията на архивната колегия за внедряването на модела CAF в агенцията. Колегите от екипа по самооценка за внедряване на модела получиха от г-н Иванов грамоти.

По повод празника доц. Груев откри изложбата „Проф. Иван Газдов – рицарят на черното и бялото“, която е посветена на видния български художник, определил за свой личен творчески почерк графикатурата. Проф. Газдов дари 280 произведения на ЦДА, като част от дарението е представено в експозицията, посветена на 75-годишнината на твореца. Авторският графичен стил на дарените картини е регистриран като естетическа марка за Европа през 1987 г. Служителите и гостите на архива разгледаха с интерес експонатите на изложбата.

Поради епидемичната обстановка в страната празникът бе отбелязан пред изложбена зала „Архиви“ на 9 октомври 2020 г.
 
Поздравителен адрес на председателя на ДА „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев
към служителите архивисти по повод професионалния празник
 
Уважаеми колеги,

На утрешния ден се навършват 69 години от институционализирането и централизирането на българските архиви. В този ден ние по традиция отбелязваме и професионалния си празник. Бързият ход на времето неизбежно заличава подробности и детайли от онези първи стъпки, но въпреки това, този ден остава неизменно свързан както с миналото, така и с настоящето на архивно-информационния сектор в България. Между тези две условни точки във времето могат да се направят някои паралели, но най-вече може да се проследи еволюцията в разбирането на обществото за мисията на архивите и на архивистите. Едно от нещата, с които определено можем да се гордеем днес, е оттласкването от традиционната представа за институцията като място на хартия, прах и сумрак, обитавано от формени бюрократи с бели ръкавели. Тази представа за архивиста от XIX век беше до голяма степен наложена през руската класическа литература, беше оживяла чрез образите на редица гоголеви и чехови персонажи и се беше превърнала в устойчив стереотип. Ако се вгледаме в българската литературна класика, ще видим, че там образът на архивиста е по-нюансиран, но също така не е лишен от този тип стилизация. Става дума за един разказ, който всички ние сме изучавали в детството си – „Печена тиква“ на Елин Пелин. Ако си спомняте, главният герой – Душко Добродушков, беше именно „архивар при окръжното управление“. Това беше малък разказ за малкия човек, страдащ от своите комплекси и превърнал се в своеобразна тяхна жертва. Макар големият български писател да се усмихва благодушно-иронично над своя герой, той все пак оставя у него едно основно качество – добротата. Ако погледнем на всичко това като на метафора, ще видим в образа на архивиста преди всичко жаждата за повече човечност и хуманизъм. Действително днес съвременният архивист няма почти нищо общо с онзи стереотипен образ. Самите архиви също силно промениха облика си, отвориха се към обществото и в значителна степен се обновиха технологично. Въпреки това хората в тях останаха верни на същите ценности, които са неподвластни на времето.

В условията на коронавирусната епидемия, повече от всякога всички имаме нужда именно от тези качества, а също и от повече смелост. Ние, които сме във всекидневен контакт със свидетелствата на миналото, знаем много добре, че и в други исторически епохи предците са се изправяли лице в лице с епидемиите, борили са се с тях и в последна сметка са ги преодолявали. Нужна ни е повече вяра и решителност в този момент и с общи усилия ще успеем!

Уважаеми колеги,

Нашият празник представлява отличен повод да отправя към Вас моите най-сърдечни благодарности за достойното и всеотдайно изпълнение на професионалния Ви и служебен дълг и за успешното Ви справяне с многобройните предизвикателства пред общата ни мисия. Моля, приемете моите най-искрени пожелания към Вас и семействата Ви за много здраве, щастие и успех във всичко!

Честит празник!
Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“

София, 10 октомври 2020 г.

>>