fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Съвместна българо-баварска изложба
13.03.2017

На 7 март 2017 г. в читалнята на Баварския главен държавен архив в Мюнхен беше открита съвместната българо-баварска изложба „Съюзени. България и Бавария в Първата световна война“. Документалната изложба отбелязва 100-годишнината от съвместното участие на България и Бавария в първото най-голямо и кърваво събитие от такъв мащаб в световната история – тема, която досега почти не е била изследвана както от българските, така и от баварските научни среди. Тя е плод на дългогодишното сътрудничеството на Държавна агенция „Архиви“ и Баварския главен държавен архив, чието начало датира още от 2007 г.

Изложбата беше открита от г-н Бернд Зиблер, държавен секретар в Баварското държавно министерство за образование и култура, наука и изкуство, и от генералния директор на Баварските държавни архиви д-р Маргит Ксол-Маркон. Поздравления бяха поднесени от г-жа Антоанета Байчева, генерален консул на Република България в Мюнхен, и от доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.

Изложените документи бяха представени от директора на Баварския главен държавен архив д-р Герхард Хетцер.

На откриването присъстваха генералните консули на Чехия и Словакия в Мюнхен, много представители на различни държавни, обществени, финансови, научни, културни и религиозни институции.
В изложбата са представени документи, съхранявани в Централния държавен архив, Баварския главен държавен архив, Държавния военноисторически архив във Велико Търново, Историческата служба на отбраната във Венсен, Историческия архив/Музей на МАН АД в Аугсбург, Федералния архив в Берлин, Държавния архив в Мюнхен, Градския архив на Мюнхен и т.н., както и материали от частни колекции и архиви, като тези на проф. д-р Фалк Вийземан, Дюселдорф, Росен Петков, Велико Търново и др. Документите проследяват в четири раздела накратко началото на българо-баварските отношения след създаването на Третата българска държава в областта на изкуството, образованието и икономиката и засилването им след влизането на България във войната на страната на Тройния съюз, възникването на първите дипломатически контакти, военните действия на съюзниците в Македония и Добруджа, както и подновяването след 1921 г. на прекратените непосредствено в края на войната контакти.

Изложбата може да бъде посетена от 7 март до 18 април 2017 г. в изложбената зала на Баварския главен държавен архив на „Лудвигщрасе“ № 14, в дните от неделя до петък в часовете 10.00 – 18.00 (затворена на 14 април 2017 г. – Разпети петък). В рамките на изложбата ще бъдат проведени две допълнителни мероприятия в конферентната зала на архива: доклад на проф. д-р Хелмут Шалер „България и Бавария – контакти в областта на изкуството и науката в 20 в.“ (15 март 2017 г., 18.00 ч.) и представяне на фондове, съдържащи документи за баварско-българските отношения, от сътрудници на архива (23 март 2017 г., 18.00 ч.). (виж още)

Към изложбата е издаден каталог на немски език.

,


>>
ISDAТърсене в
ДИГИТАЛЕН АРХИВ


търси

banner_guides.gif


NERA

Особено ценни и уникални документи

Търсете тук

Дарители