Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Изложба „Щрихи от близостта между две далечни страни“
24.07.2019

На 24 юли 2019 г. в сградата на Народното събрание, пл. Народно събрание 2, Северно фоайе, бе открита документалната изложба „Щрихи от близостта между две далечни страни. 70 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китайската народна република“.

Встъпителни думи за историята на българо-китайските отношения от последните седемдесет години направи г-н Димитър Бойчев, председател на Групата за приятелство България –Китай в 44-то Народно събрание.

Изложбата бе открита от г-жа Цвета Караянчева – председател на 44-то Народно събрание на Република България, и Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн – извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в България.

Г-н Румен Борисов, зам.-председател на Държавна агенция „Архиви”, направи кратък тематичен обзор на изложените информационни табла и благодари за оказаното съдействие от китайска страна, резултат на сътрудничеството, което Държавна агенция „Архиви“ и Националната архивна администрация на Китай осъществяват в последните години.

Събитията, обхванати в изложбата, са разпределени по теми, които проследяват важни етапи и моменти от изграждането на двустранните отношения между двете държави. „Установяване на дипломатически отношения”, „Първите посланици”, „Спогодби и споразумения”, „Междупарламентарно сътрудничество”, „Поздравления за събития”, „Посещения на високо равнище”, „Посланиците” са застъпените теми в настоящата изложба.

В експозицията са използвани архивни документи и снимки, съхранявани в Централния държавен архив, архивите на Народното събрание, Министерския съвет и Администрацията на президента на Република България, както и архивни материали, любезно предоставени от Националната архивна администрация на Китай.>>