Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Държавна агенция „Архиви“ отбеляза Деня на българските архивисти
10.10.2019

На 10 октомври 2019 г. Държавна агенция „Архиви“ отбеляза с пресконференция Деня на българските архивисти. Председателят доц. д-р Михаил Груев обяви пред журналисти: новата тематична интернет страница от платформата „Архивите говорят“ на ДА „Архиви“, посветена на 30-годишнината от падането на комунизма в България; най-новите ценни постъпления в Централния държавен архив; и наскоро отпечатани издания на Агенцията.

С новия сайт „Промяната 1989. Преди и след“ (archives.bg/thechange) се слага началото на публикуване на документи за периода 1987–1991 г., свързани с промените преди и след 10 ноември 1989 г. Сайтът включва над 1100 неизвестни и непопулярни документи, подбрани от фондовете на архивите в цялата страна. Намерението е този най-голям документален дигитален масив за периода на прехода да се увеличава във времето. Създаването на сайта слага началото на публикуване на документи от новопостъпилите през последните години фондове на Съюза на демократичните сили, на Желю Желев, Радой Ралин и други личности от историята на прехода.


Партньори на ДАА в проекта са архивите на БНТ, БНР и Комисията по досиетата, които участват с видео-, аудиофайлове и документи, илюстриращи различни моменти от политиката на държавата, борбите на старите и новите политически сили в началото на прехода, реакциите на хората по улици и площади в напрегнатите дни на 1989–1990 г.

Едно от най-ценните постъпления през 2019 г. е архивът на д-р Г. М. Димитров, дарен от г-жа Анастасия Мозер, наскоро транспортиран от Вашингтон за съхранение в Централния държавен архив. Обхваща около 12 л.м. и включва документи с хронологичен обхват от 1941 г. до смъртта му през 1972 г.: кореспонденцията със съпругата му след бягството му от България през 1941 г.; документи, свързани с дейността му като ръководител на най-голямата българска емигрантска организация – Българския национален комитет, като секретар на Международния селски съюз и на Комитета на поробените източноевропейски народи; кореспонденция с водещи източноевропейски емигрантски лидери, като Ст. Миколайчик, Ференц Наги и др., с политици и общественици от Западна Европа, конгресмени и сенатори от САЩ и т.н.; някои от ключовите му речи и изказвания пред различни международни форуми, включително и при учредяването на Съвета на Европа през 1949 г. Архивът съдържа и много богат снимков материал.

Доц. Груев говори за постъпилите в ЦДА документи на земеделския деец Димитър Гичев и за предстоящото ценно постъпление - кореспонденция между Иван Вазов и Евгения Марс.
 
Той представи албума на ДАА „Победа и... погром. Величие и... падение“, издаден по повод 100 години от края на Първата световна война (1914-1918) и от Ньойския мирен договор (1919), и каталога „100 години дипломатически отношения между България и Полша (1918-2018)“.

От 2020 г. Държавна агенция „Архиви“ ще присъства в публичното пространство и чрез канал в YouTube.

По време на пресконференцията с грамоти бяха наградени дългогодишни служители на ДАА с принос в развитието на архивното дело. (виж още)>>