Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Посещение на делегация на Националната архивна администрация на Китай в България по покана на Държавна агенция „Архиви“
14.10.2019

Делегация на Националната архивна администрация на Китай, начело с нейния заместник генерален директор г-н Лишенг Лиу, посети София в началото на месец октомври 2019 г. по покана на ДА „Архиви“, за участие в тържественото откриване на съвместна документална изложба, посветена на 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китайската народна република.

Китайската народна република поддържа традиционно близки отношения с България, като през 2019 г. двете страни установиха и отношения на стратегическо партньорство. Тази визита бележи задълбочаване на сътрудничеството между двете национални архивни институции след подписването на Споразумение за сътрудничество през 2017 г. и посещението на делегация на ДА „Архиви“, начело с председателя на Агенцията д-р Михаил Груев, в Пекин през април т.г. С помощта на ценни архивни документи и снимки експозицията „Щрихи от близостта между две далечни страни“ проследява важни етапи и моменти от изграждането на двустранните отношения между двете държави. Тази много успешна първа съвместна изложба, организирана с подкрепата на парламентарната група за приятелство България – Китай, отлично демонстрира готовността на двете страни за все по-амбициозни съвместни проекти.

По време на посещението бе проведена официална среща между д-р Груев и г-н Лиу, на която бяха обсъдени възможности за следващи съвместни инициативи – публикации, внедряване на китайски технологии за дигитализация в българските архиви и др. Китайските делегати бяха запознати и с практиката на ДА „Архиви“ в областта на реставрацията, консервацията и дигитализацията на архивите, в рамките на специално организиран тур в сградата на Агенцията на ул. „Московска“ № 5.

Важна част от визитата бе и посещението на Държавен архив – Перник, където на чуждестранните гости бе представена дейността на един от най-активните държавни архиви в страната, както и документи, свързани с Китай – плакати на китайски филми, излъчвани в кината в Пернишка област през 80-те и 90-те години на ХХ в. Сред тях, уважаемите гости откриха познати заглавия на филми, които са гледали у дома.

В рамките на посещението беше организирана и културна програма. В столицата бяха посетени обекти на Регионален исторически музей – София: Музея за история на София, Античния комплекс „Сердика“ и археологическото ниво на базиликата „Света София“. Организирано бе и пътуване до един от най-значимите духовни и  културни паметници в страната – Рилският манастир.

Г-н Лиу и колегите му изразиха своите много добри впечатления от София и България, която посещават за първи път, и изразиха желание сътрудничеството между българската и китайската архивни институции да продължи да се развива и задълбочава.>>