Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


60­­­­-годишнината от първото предаване на български език на радио "Свободна Европа"
11.11.2011

На 11 ноември 2011 г. бeше отбелязана 60-годишнината от първото предаване на български език  на радио "Свободна Европа". Организатори на проявите са: Държавна агенция "Архиви", КРДОПБГДСРСБНА (Комисия по досиетата), Музей на МВР, СУ "Св. Климент Охридски", Българска изследователска група за Студената война, Национален политехнически музей. Участие във всички прояви взеха гостите на събитието - бившите директори на Радио „Свободна Европа" Рос Джонсън и Робърт Джилет и дългогодишният директор по сигурността на радиостанцията Ричард Къмингс.

Сутринта  в зала "Архиви" в сградата на Държавна агенция "Архиви" се проведе пресконференция. 

По-късно в  Музея на МВР, ул. "Лавеле" № 30 беше открита изложбата "Война в ефира" , а в Софийския университет „Св. Климент Охридски" се състоя  кръгла маса "Война в ефира: Радио „Свободна Европа" и България".

В годините на Студената война радиото е феноменът, който има главна заслуга за повдигането на информационната завеса, поставена от управляващите комунистически режими в съветската „сфера на влияние". Така усилията на последните да наложат централизиран еднопартиен идеологически модел с пълно информационно затъмнение за други мнения и гледни точки претърпяват крах и в своето безсилие комунистите буквално обявяват война на свободното слово. Понеже по време на война всичко е позволено, българските власти използват всякакви средства, за да подсилят „звукоизолацията" на родния ефир. Тоталното радиозаглушаване, следенето и дискредитирането на журналистите от българските редакции са мерки, които бледнеят пред отвличанията и физическото ликвидиране на особено опасните лица. Тези усилия обаче имат противоположен ефект - с течение на годините аудиторията на чуждите радиостанции, и особено на РСЕ, се разраства неимоверно. Войната в ефира се превръща в един от най-ефективните психологически инструменти, допринесли за рухването на "желязната завеса" между Западна и Източна Европа и за края на Студената война.

Голямата част от включените в изложбата документални материали са неизвестни и се показват за първи път. Документите от Централния държавен архив ни разкриват „военната стратегия" на партията, която е доразвита и реализирана от ДС. Следите на тези практически мерки откриваме в свидетелствата от Комисията по досиетата. Историята се обогатява и онагледява с материалите от Музея на МВР, от архива на Нов български университет и от Националния политехнически музей. Виж още...

Изложбата ще бъде отворена до 30 декември 2011 г.

 

 >>