Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Документална изложба „40 години тракийска изложба по света”
04.11.2014

На 4 ноември 2014 г. в изложбена зала “Архиви” бе открита документалната изложба „40 години тракийска изложба по света”. Към идеята да бъде възстановена паметта за едно дело, което през десетилетията е представяло България по земните посоки в най-красивия й блясък – изложбите на тракийските съкровища, се присъедини и Университетът по библиотекознание и информационни технологии, като съорганизатор. Достигналите до нас културни ценности на древните жители на днешните български земи, траките, са безмълвният, но много мощен посланик, доказващ високото ниво на тракийската цивилизация.

Чрез  автентичните документи от Централния държавен архив, Архива на НБУ, НИМ, Архива на МВнР, Архива на Пти пале и музея в Нюшател, както и от много лични архиви на преки участници в подготовката и осъществяването на изложбите, каталози, плакати и покани, репортажи от откриванията, в хронологическа последователност се представя историята на близо четиридесет от изложбите.

На откриването приветствия поднесоха: проф. д-р на ик. н. Стоян Денчев,  ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, Иван Комитски, председател на ДА „Архиви”, Н. Пр. Г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция, и Венцислав Велев, директор в министерството на културата.

Съставителят на изложбата Галина Пиндикова представи накратко документалните материали, включени в експозицията, а проф. дин Валерия Фол, Директор на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческото наследство към УниБИТ и научен ръководител на изложбата, разказа за материалната култура на траките.

Присъстващите на откриването имаха възможност да видят новия дигитален продукт  „Древна Тракия – врата към безсмъртието”, а в мултимедийно приложение, всеки желаещ сам можа да разгледа историята на Одриското царство.

В хроники на  БНТ бяха показани откриването на изложбите в Букурещ, Кьолн, Мюнхен, Москва, Ротердам. (виж още)

>>