Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби


Сигнали за корупция


Делегация на Държавна агенция „Архиви“ беше на официално посещение в Цетине, Черна гора
23.11.2015

От 18 до 20 ноември 2015 г. делегация на Държавна агенция „Архиви“, водена от председателя доц. д-р Михаил Груев, беше на официално посещение в Цетине, Черна гора. На 19 ноември 2015 г. в сградата на Държавния архив на Черна гора се проведе работна среща с г-н Стеван Радунович – директор, г-жа Миряна Каписода и г-жа Ядранка Селханович – заместник-директори, и г-н Сърджан Пейович – началник на Отдела за научно-информационна дейност. Двете страни изказаха задоволството си от добрите резултати от сътрудничеството между архивните институции на България и Черна гора. Коментираха се възможностите за реализиране на нови съвместни проекти, за кандидатстване за международно финансиране, включително по програмата „Хоризонт 2020“. Обсъдиха се възможните теми на тези проекти – за отношенията по време на Първата световна война, за свидетелствата на пътешественици, търговци и др., преминали през Балканите, за преселилите се в България черногорци и др. Постигна се договореност да се определи конкретна тема след извършване на предварително проучване на съхранените архивни документи. При разработването и изпълнението на проекта ще бъдат поканени и други заинтересовани институции – университети и научни институти, както и архиви в Сърбия, Македония, Косово и Албания.
В 18 часа в сградата на бившата Българска легация в Цетине се състоя официалното подписване на Споразумението за сътрудничество между Държавна агенция „Архиви“ и Държавния архив на Черна гора, както и представянето на издадения съвместен документален сборник „Отношенията между България и Черна гора 1878–1913 г.“ Присъстваха г-н Павле Горанович – министър на културата на Черна гора, г-н Младен Червеняков – посланик на Република България в Черна Гора, служители в Посолството, председателят на Комисията за черногорско-българска дружба в Народното събрание на Черна гора, владиката Михаило, колеги и много граждани.
Основните резултати и бъдещи направления на сътрудничество между двете архивни институции бяха дискутирани от доц. д-р Михаил Груев и г-н Стеван Радунович в предаване на Черногорската национална телевизия в Подгорица. По време на посещението се осъществиха и официални срещи с кмета на Цетине и с владиката Михаило – митрополит на Черногорската православна църква.
 
 


>>