Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


10 ОКТОМВРИ – ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ АРХИВИСТИ
10.10.2018

За врачанските архивисти професионалният празник е особено осмислен и удовлетворяващ с изданията на архивни документи и значимите проекти, реализирани съвместно с други  врачански културни институции.

През настоящата година повод за истинска професионална гордост станаха фототипното издание на книгата на полк. Васил Таслаков „35-и пехотен врачански полк във всеобщата европейска война през 1915–1918 г.“, пътуващата изложба „Славната Бдинска дивизия“, изграждането на Мемориала за загиналите в Добричката епопея, историческото поклонение в Добрич  и участието в няколко конференции на национално и регионално ниво.

Преиздаването на реликвата, написана от полк. Таслаков, което стана възможно благодарение  финансирането от Националния комитет по отбелязване на участието на България в ПСВ има знаково значение и увенчава инициативите, реализирани в памет на подвизите на дедите и прадедите ни за националната кауза.

Изданието, което е отпечатано през 1930 г. като Книга-паметник в чест на подвига на загиналите през войните за национално обединение врачани отдавна е библиографска рядкост. Наш дълг е да не забравяме делата и саможертвата им.

В Деня на българските архивисти гости на архива бяха част от членовете и активните участници в Инициативния комитет, заедно с председателя му Радослав Божинов, известната столична журналистка Ани Саргавакян и врачани, съмишленици на архива.

 


>>