Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Държавен архив – Враца отбеляза 60-годишнината от своето създаване
28.10.2012

Държавен архив – Враца отбеляза 60-годишнината от своето създаване с няколко инициативи. Експозиция представя историята на сградата-паметник на културата, в която днес се помещава Архивът, свързана с името на големия врачански архитект Петър Дограмаджиев. Друга експозиция – „Бъдещето е наше, миналото – също“, представя с рисунки сградата на Архива през очите на децата – потомци на врачани, на които принадлежи съхраняваното архивно историческо наследство. Издадена е и юбилейна брошура „60 години от създаването на Държавен архив – Враца“.


Юбилеят беше честван официално с откриване на юбилейната изложба „Архивите в историята, историята в архивите” на 25 октомври 2012 г. На откриването присъства председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. д-р Мартин Иванов.  Врачани и гостите на Враца имаха възможност да видят архивни документи, свързани с историята на града и региона. 
Експозицията акцентира на най-знаковите събития от врачанската история – 135-годишнината от освобождението на Враца на 28 октомври 1877 г., създаването на първия градски съвет и на първото армейско формирование в града – Осма врачанска дружина - началото на врачанския гарнизон; създаването на Врачанското окръжие през 1882 г., написването на първата история на Враца през 1937 г. като връх на една историческа традиция по събирането на архивите на врачанската история,  115-годишнината от откриването на офицерския клуб във Враца и 100-годишнината от началото на войните за обединение на България, чиято кулминация за врачани и козлодуйци настъпва на 7 септември 1916 г. при отбраната на Добрич. Врачани видяха за пръв път Военното гробище-музей в Добрич, където лежат над 800 техни земляци, загинали при отбраната на града.
В деня на откриването на изложбата беше представена и възстановка на работната атмосфера на първите архивисти, със запазени вещи, документи и материали отпреди 60 години. (виж още)
>>