Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Ден на отворени врати в Държавен архив - Враца
12.10.2016

Във връзка с отбелязването на 65-годишнината от създаването на държавни архиви в България, Държавен архив – Враца обяви 10 октомври 2016 г. за Ден на отворени врати.
 
В приятелска атмосфера с редовните читатели на Архива, които от години работят с архивните документи и са автори на редица краеведски издания, проведохме разговорите, обсъдихме излезлите вече издания и работата върху следващите. Получихме и Признателна грамота от нашата дългогодишна ползвателка на архивна информация Сийка Танкова. Държавен архив – Враца връчи грамота „Читател за 2015 година“ на най-активния читател Кръстьо Параскевов Трендафилов със 72 посещения в читалнята на Архива.
 
Архивът във Враца посрещна и учениците от историческата паралелка на СУ „Христо Ботев“, които се запознаха с екипа експерти и тяхната ежедневна работа по обработване, съхраняване и популяризиране на документите, архивохранилищата, докоснаха се на живо до документалното богатство, разгледаха експонираната в изложбената зала на архива фотодокументална изложба „Козлодуй-Околчица“, посветена на 140-годишнината от гибелта на Христо Ботев и 70 години от създаването на Мемориалния комплекс „Ботев път“ и организирания туристически поход „Козлодуй-Околчица“.
 
Беше открита и пътуващата фотоизложба „Славната Бдинска дивизия – свещени и паметни места по бойния път на Бдинци през Първата световна война 1915-1918 г.“, изготвена от Държавен архив – Враца, член на Инициативният комитет за отбелязване участието на врачани в Първата световна война 1915–1918 г., като част от Националния календар за честванията, с финансовата подкрепа на Националния комитет за отбелязване на Първата световна война и със съдействието на Областна администрация Враца и Община Враца. Фотоизложбата е изготвена съвместно с ДА – Видин, където в колекцията „Дарено от Румен Манов“ се съхраняват личният албум на ген. Христо Рачев Попов, командир на 6-а бдинска дивизия през Първата световна война, и фотоалбумът, изготвен в дар на ген. Никола Жеков, главнокомандващ на българските войски. Фотоизложбата представя за първи път уникални снимки на Бдинци. Фотоизложбата показва и паметниците, издигнати в чест на участието на военните части в Първата световна война във Видин и Враца, както и архивни документи, свързани с участието на България във войната, съхранявани в ДА – Враца.

vidinskamitropolia.com, 10 октомври 2016 г.

   


 


>>