Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Документалната изложба „Всичко се състои в нашите сдружени сили“ в Шумен
20.03.2019

На 18 март 2019 г. във Военния клуб в Шумен бе открита документалната изложба „Всичко се състои в нашите сдружени сили“, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Експозицията е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“.

В изложбата са представени съставът на Учредителното събрание, портрети на народни представители и документи за дейността им, моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

Изложбата бе открита от областния управител Стефан Желев. „Изложбата ни дава един факт, който е преломен в нашата история – младата българска държава приема своята първа Конституция. С този акт България поставя началото на държавността и поставя България в Европа“, заяви Стефан Желев. Ръководителят на Държавен архив – Шумен Антония Панева разказа за част от събитията около приемането на Конституцията, както и за шуменското участие при приемането й.

Гости на откриването на изложбата бяха ученици, сред които и тези от СУ „Йоан Екзарх Български“, което участва в Програмата за училища посланици на Европейския парламент. На събитието присъстваха още депутатът Иван Иванов, омбудсманът Иван Капралов, ректорът на ШУ проф. Георги Колев, кметът на Велики Преслав Александър Горчев, директорът на ОД на МВР Ялчън Расим, ръководители на държавни институции, директори на училища.

Изложбата ще остане в града до 22 март 2019 г.

         


>>