Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Ново дарение в Държавен архив – Варна. Документи на варненския писател Иван Бъчваров
03.12.2019

Документите са дарени през 2019 г. от дъщерята на Иван Бъчваров, Наталия Бояджиева, и са регистрирани като личен фонд (ф. 1702). Постъплението е първо по ред, документите са в добро физическо състояние, обхващат периода 1974–2019 г., 0,20 л.м.

Документите са оригинали, печатни издания на стихосбирки на Иван Бъчваров; на антологии на Съюза на свободните писатели – филиал Варна, издадени под негова редакция, грамоти и поздравителни адреси от дружества и институции, снимки.

Иван Бъчваров е роден на 2 май 1933 г. в с. Опака (дн. гр.), обл. Търговище, в семейството на Цвята и Неделчо Бъчварови. Завършва Средно педагогическо училище в Силистра и Полувисш библиотекарски институт в София.
Участва в бригадирското движение при строежа на яз. Копринка. Работи като методист по библиотечно дело в Окръжен съвет – Варна, отдел „Просвета и култура“. По-късно като главен редактор на в. „Битова култура“ към Битовия комбинат.

Участва в обществени и културни съюзи и сдружения – обществен съветник към Комисията по култура в Община Варна, председател на контролната комисия в Сдружението на гражданските клубове за българско национално единство и демокрация, заместник-председател на Съюза на свободните писатели в България, председател на Съюза на свободните писатели – филиал Варна, член на Съюза на журналистите.

Писател, поет, журналист. Има издадени над десет самостоятелни стихосбирки, негови стихове са включени в различни антологии на българската поезия. Стихосбирки – „Диви цветя“ (1976), „Плаващо море“ (1992), „Нежност от тоя свят“ (1994), „Неизвестни сияния“ (2001), „Идвам от любовта“ (2003), „Нежни светкавици“ (2004), „Иван Бъчваров или следобедът на нежността“ (2005); „Гърдите на феята“ (1997), пиеса, драма; „Подстригване на активисти“ (1998), поетична критика от епиграми; „Зората им е местожителство“ (2002), роман; „Раят на дяволите“ (2002), огледален фарс в три действия и др.Многократно награждаван за творческите си постижения – Специална литературна награда за поезия Кремиковци (1983), награда на Националния конкурс за стихове на морска тематика (1992), награда от Община Варна и БМФ за стихосбирката „Плаващо море“ (1992), грамота от книгоиздателство „Инфомаркет“ по повод 70-годишнината му и за високи художествени постижения в литературата (2003) и др.

 

>>