YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Изложбата „Мисия пътешественик – Люба Кутинчева (1910–1998)“ във Варна
02.08.2016

От 2 август 2016 г. в Художествената галерия във Варна двадесет и пет табла разказват за първата българска пътешественичка, пътувала едно десетилетие (1929-1938) из страните на Магреба, Близкия и Далечния Изток до остров Сахалин и Япония.

Изложбата бе открита от Пламена Рачева – директор на Художествена галерия – Варна, която разказа за живота и пътешествията на Люба Кутинчева и възникването на идеята те да бъдат по-широко популяризирани.

Владимир Владимиров – началник отдел „Държавен архив“ – Варна посочи, че документите, снимките и картичките, включени в изложбата, са от личния фонд на Люба Кутинчева в Държавен архив – София, предаден лично от нея през 1968–1969 г. с описани от нея материали. Във фонда се съхраняват още журналистически карти, отзиви и изрезки от вестници, афиши и отзиви за изнесени сказки, монография за Япония, тетрадка с лични впечатления, наблюдения и проучвания на живота, нравите и културата на японския народ, стъклени негативи.

Известният фотограф Иво Хаджимишев сподели впечатленията си от работата с документите на Люба Кутинчева.
Пламена Рачева благодари на многобройната публика и каза, че не случайно изложбата се открива във Варна, защото пътешествието на Люба Кутинчева през 1929 г. започва именно от Варненското пристанище.

Изложбата може да бъде видяна в Художествената галерия във Варна до 21 август 2016 г., след което ще гостува в гр. Силистра. http://varna.topnovini.bg/node/721696


 


>>