Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


ИЗЛОЖБА „БЛАГОДЕТЕЛИТЕ НА ВИДИН, ИЗБРАНИ ЗА ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ (1886–1945)“
11.10.2018

Видинската община отбелязва своя празник – „Денят на българската община“ с изложба, посветена на почетните граждани на старопрестолния град. Експозицията, подредена в залата на Общинския съвет е подготвена съвместно от Регионалния исторически музей, Държавния архив и Община – Видин. На откриването присъстваха Видинският митрополит Даниил, зам.-председателят на Държавна агенция „Архиви“ Румен Борисов, кметът на Видин инж. Огнян Ценков, зам.-областният управител Лъчезар Попиванов, граждани и журналисти. Инж. Огнян Ценков поздрави служителите на общината с празника, като отдаде признание към почетните граждани на Видин и изказа благодарност на междуведомствения екип, осъществил изложбата. Г-н Румен Борисов поднесе приветствие от името на ДАА и подари на видинския кмет ценното документално издание „България и Европа“.

След представянето на изложбата от Фионера Филипова – директор на Регионалния исторически музей – Видин, гостите имаха възможност да разгледат изложбените табла и експонати. Експозицията разказва историята на десет достойни мъже, провъзгласени за почетни граждани с решения на общинските управи. Мотивите за удостояването на Атанас Узунов и Владимир Луцки, Константин Стоилов, Стефан Стамболов, Георги Живков и Захари Градинаров, генералите Иван Цончев, Павел Нечаев и Кръстьо Маринов и учителя, художник и учен Васил Атанасов са различни – принос за защитата на града по време на войни и от природни стихии, устройство на българската администрация след Освобождението, събиране и съхраняване на историческата памет.

Изборът на почетните граждани през годините е проекция на идеалите и ценностите на епохата, а изложбата изгражда своеобразен мост през времето, като ни дава възможност да се запознаем с личности – повече или по-малко познати, а някои съвсем забравени и да се докоснем до трайното и непреходното в делата им.>>