Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Международният ден на архивите във Видин
11.06.2019

В присъствието на десетки гости – представители на областната и общинските администрации във Видин и Белоградчик, музейни специалисти, историци, библиотечни служители, учители, офицери от резерва, ветерани, дарители, ученици, приятели и съмишленици в Държавен архив – Видин беше отбелязан Международният ден на архивите. С грамоти бяха удостоени наградените за дарител, приятел и читател от предходната година.

В категория „Дарител за 2018 г.“ е определен Красимир Кръстев Кръстев (р. 1953 – п. 2018 г.) от гр. Видин, дарил двукратно през 2018 г. ценни документални материали, включително произведения на изобразителното изкуство от своето творчество и творби на баща си, художника Кръстю Кръстев. Документите са с хронологичен обхват 1964–2018 г.

Категория „Приятел на архивите за 2018 г.“. За подпомагане дейността на архива най-голям принос имат и получиха грамоти:
• В областта на комплектуването – Камарата на архитектите в България и Организацията на евреите в България „Шалом“, които оказаха финансова помощ за откупуване на ценни архивни документи на архитект Майер Аладжемов, автор на знакови сгради във Видинско и София (в т.ч. и сградата, в която днес се помещава ДА – Видин) и сина му Мони (Соломон) Аладжемов – художник, сценограф, общественик.
• В областта на научно-изследователската и издателската дейност – Община Видин, която осигури 1000 лв. за провеждането на Четвъртата международна конференция „Модернизационни тенденции в стопанския и културния живот на Видинско и Тимошко ХVІІІ – ХХ век“ и за издаване на сборник с докладите от третата конференция на същата тема.

В категория „Читател на 2018 г.“ грамота получи г-н Любен Борисов Добрев, учител от гр. Видин, работил по темата „История на ПГТ „Михалаки Георгиев“ – Видин, 1959–2010 г.“. Направил е 19 посещения и е използвал 197 а.е.

Благодарствени грамоти получиха и единадесет дарители на Архива от последните шест месеца.
Във втората част на събитието бе представен току-що излезлият от печат сборник с материали от Третата международна конференция „Модернизационни тенденции в стопанския и културния живот на Видинско и Тимошко ХVІІІ – ХХ век“, проведена през 2016 г.

Откриването на изложбата „15-и пехотен ломски полк и полковник Стефан Илиев“ бе третото значимо събитие в празничния ден. Ивайло Крумов – директор на Исторически музей – Белоградчик, откри и представи изложбата, посветена на 130-годишнината от формирането на полка и 150-годишнината от рождението на неговия командир. Тя е реализирана по идея и в резултат на проучванията на Емилия Кожухарова със съдействието на Държавен военноисторически архив – Велико Търново, Държавен архив – Видин, Исторически музей – Белоградчик, Община Белоградчик, РИМ – Видин и РИМ – Плевен, Исторически музей – Лом. Посетителите на изложбата имат възможност да разгледат и оригинални документи за полка, съхранявани във фондовете на архива.>>