Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Държавен архив – Видин отбеляза професионалния празник 10 октомври
11.10.2019

Държавен архив – Видин отбеляза професионалния си празник с фотодокументална изложба „Памет за Трети пехотен бдински полк“, посветена на 135-годишнината на полка, сформиран с указ на княз Александър Батенберг от 12 октомври 1884 г.

Експозицията, оформена като албум, включва богат снимков материал, включително и от последни постъпления, осигурени от родолюбиви дарители. Показани са 11 табла със снимки от мирно и военно време, проследяващи историята на полка. Едно от таблата е посветено на командирите, друго на военния оркестър, трето представя Бдинци в изобразителното изкуство, участието на офицерството в обществения живот на крайдунавския град, снимки на паднали за Родината воини. Въздействието на изложбата се допълва от оригинални документи, експонирани във витрини.

Откриването премина тържествено, в присъствието на инж. Цветан Асенов, и.д. кмет на Видин, зам.-областните управители Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов, офицери – действащи и от резерва, предстявители на културни и образователни институции, дарители, приятели, бивши колеги и граждани. В поздравителните адреси бе подчертана обществената роля на Видинския архив, значимостта на съхраняваните документи както за исторически изследвания, така и за гражданите.

По време на церемонията г-жа Кръстева запозна присъстващите с последните документални и материални дарения за архива, направени от г-н Асен Христов, Ротари клуб Видин, историка Румен Манов, колекционера Иван Спасов, проф. д-р Веселин Борисов, общественика Трифон Павлов. Наградени бяха едни от последните дарители – Кристиана и Елия Бояджиеви, д-р Илия Калчев, Мария Новакова.

Като достоен завършек на празничния ден, с участието на градския духов оркестър, гражданството поднесе цветя на паметника на Бдинци на централния площад във Видин.>>