Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Представяне книгата на Румен Манов „Приказка за България“ във Видин
17.03.2015

През май 2014 г., благодарение на дългогодишните усилия на историка Румен Манов, излезе книгата „Приказка за България“. Изданието съдържа над две хиляди илюстрации – документи, снимки, произведения на изкуството и предмети от последните 250 години от българската история. Някои от тях са малко известни, а други се публикуват за първи път. Всеки обект е съпроводен с обяснителен текст, историческа информация за личностите и събитията, за авторите на художествените произведения, за делниците, войните, празниците, героите – известни и позабравени, за живота на хората без разлика на вероизповедание, етнос, култура. Разказът е на български и английски език. След представянето й в София, Кюстендил, Добрич, Карлово и други градове, на 12 март 2015 г. и видинчани имаха възможност да се запознаят с книгата, да се срещнат с автора и да разгледат изложбата на ценни документални свидетелства за Видин и областта, дарени от Румен Манов на Видинския архив. Събитието беше организирано от Община Видин, Държавен архив – Видин и СОУ „Цар Симеон Велики“ – Видин.

Румен Манов е историк по призвание, родолюбец, посветил живота си на събиране на българската историческа памет. Връзката му с Видинския архив датира от началото на 2009 г., когато той прави първото дарение. През следващите години постъпват снимки и документи на личности и събития от българската история, обединени през 2013 г. във фонд №1306 – Колекция „Дарено от Румен Манов“.

„В нашата история има хиляди целенасочено забравени дати и събития. Но макар и доста унищожени, оцелелите документи говорят красноречиво и безпристрастно“ – каза на представянето на книгата нейният автор, и направи още две оригинални дарения – снимка на Екзарх Антим І от 1872 г. и Диплома от Княз Александър І за награждаване на Христо Павлов със сребърен медал в памет на Сръбско-българската война 1885 г.

Наред с други награди Румен Манов получи благодарствена грамота от Държавна агенция „Архиви“ за щедрия и родолюбив жест, и копие от уникалния документ – Дипломата на Антим І, която съхранява архивът във Видин. (виж още)
 


>>