Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


Ден на отворени врати в Държавен архив - Видин
12.10.2016

Празничният ден в Държавен архив – Видин започна с поздрав – родолюбиви стихове и песни, изпълнени от подготвителната група от Детска градина „Детелина“. Малките видинчани направиха разходка в архивохранилищата и посещение в читалнята, където разгледаха снимки, писаха под индиго и с механични пишещи машини и обещаха пак да дойдат при нас.
 
На честването на 65-годишнината от създаването на държавните архиви в България присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, г-жа Емилия Николова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Видин, г-жа Марийка Василева – началник на Регионалното управление на образованието – Видин, г-жа Анна Динева – директор на ДРДА – Монтана, г-жа Маргарита Василева – началник на ДА – Враца, бивши колеги, представители на музея, библиотеката, читалището, учители и ученици, дарители и приятели на Архива, медии.
 
Обявен беше „Читател на 2015 година“ – г-н Марко Мирчев, направил 87 посещения в Архива през 2015 г. за издирване на материали за книга за родното си село – Ярловица. Благодарствени грамоти и издания на ДАА получиха последните дарители г-жа Катя Вълчева, г-н Илия Пасков и г-н Румен Манов. За 16-годишна всеотдайна служба на архивите грамота от ДРДА – Монтана получи инж. Лиляна Петрова, която през м. януари т.г. се оттегли от активна трудова дейност.
 
Белоградчишкият епископ Поликарп направи дар за архива – копия на документи, свързани с живота на Екзарх Антим І, които са предоставени на Видинската Света митрополия от Верейския архиепископ Евгений, ректор на Московската духовна академия и семинария.
 
Весела Пелова от Държавен архив – Враца, инициатор на изложбата „Славната Бдинска дивизия. Свещени и паметни места по пътя на бдинци през Първата световна война 1915–1918“, направи емоционално представяне на експозицията, подготвена съвместно от архивистите във Враца и Видин и финансирана от Националния комитет за честванията на 100-годишнината от Първата световна война. Над 80 ученици посетиха изложбата, запознаха се с архива и работата на видинските архивисти, информираха се за специализираните сайтове на ДАА.

youtube.com, 3 октомври 2016 г.

Фокус нюз, 10 октомври 2016 г.

БНР, 10 октомври 2016 г.

ТВ Видин, 10 октомври 2016 г.

ТВ Видин, 10 октомври 2016 г. 

Северозапазена България, 10 октомври 2016 г.

ТВ Видин, 10 октомври 2016 г.

Видинска митрополия, 10 октомври 2016 г.

БНР, 10 октомври 2016 г.


 


>>