Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


„За правда и човечност“ – изложба в Държавен архив – Видин
30.03.2017

На 24 март 2017 г., в навечерието на светлия християнски празник Благовещение, беше открита изложба, посветена на приноса на Видинския митрополит Неофит за спасяването на евреите в България през годините на Втората световна война. Този принос дава основание на Организацията на евреите в България „Шалом“ да направи предложение пред Музея на холокоста „Яд Вашем“, Израел, за обявяване на архиерея за „Праведник на народите от света“, почетно звание, с което са удостоени 20 българи.

При откриването приветствия и подкрепа към инициативата поднесоха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, инж. Огнян Ценков, кмет на Видин, г-н Огнян Асенов, областен управител, проф. Вили Лилков, потомствен видинчанин и вдъхновител на изложбата. Слова на признателност отправи г-н Йосиф Меламед, главен секретар на Организацията на евреите в България „Шалом“, поздравително писмо беше получено от Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилиан, посланик на Израел в България. Присъстваха г-жа Анна Динева, директор на дирекция „Регионален държавен архив“ – Монтана, колеги от Държавен архив – Монтана, свещенослужители, представители на образователни и културни институции, на печатни и електронни медии.

За осъществяване целите на изложбата, подготвена от Видинската света митрополия, Централен държавен архив и Държавен архив – Видин, бяха издирени и експонирани документи от личния фонд на митрополит Неофит, дарен от неговата родственица г-жа Елисавета Жекова, личния фонд на Патриарх Кирил, от фондовете на Светия Синод на БПЦ, Монархическия институт, Министерството на вътрешните работи и изповеданията, Видинската света митрополия, Видинската еврейска община, Околийското полицейско управление във Видин, снимки от фондове, съхранявани в архивите в Смолян и Монтана. Съдействие с документи от личните си колекции оказаха изследователите на историята на Българската православна църква Борис Цацов и отец иконом Йордан Василев (автор на книга за митрополит Неофит), Издателство „Видин“, подготвило алманах за Митрополита. Представените документи разкриват личността на архиерея, неговите твърди и последователни действия в съдбовните за народа и държавата ни времена.

Изложбата е преносима и ще бъде предоставяна за експониране в страната.
>>