Twitter      Twitter      YouTube      fb      A A A размер шрифт    English English
DAA header img
 
Е-УСЛУГИ


Издания

Изложби

Сигнали за корупция


9 юни – Международен ден на архивите, 2017 г. във Видин
13.06.2017

На 8 и 9 юни 2017 г. Държавен архив – Видин посвети на Международния професионален празник на архивите редица прояви. В навечерието на празника архивът обяви и награди номинираните за 2016 г. в следните три категории:

Дарител за 2016 г. – г-н Илия Параскевов Пасков – дарил Ферман от султан Абдул Меджид до видинския валия Исмет паша за строеж на църква в с. Кошава, Видинско от 1 юли 1859 г.

Читател на 2016 г. – г-н Орлин Дамянов Йончев от с. Дружба, работил по темата „Исторически сведения за с. Дружба“, направил 20 посещения, използвал 73 архивни единици и 8 книги от справочната библиотека, поръчал 271 бр. копия на документи.

Приятел на архива за 2016 г. – Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който в рамките на честването на 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим І инициира редица събития – съвместни и с участието на ДА – Видин, при които беше представена ролята на архива за съхраняваното архивно наследство за Екзарха.

Благодарствени грамоти получиха и осем дарители на документи от личен произход, направили даренията си през периода октомври 2016 – май 2017 г. Сред тях са новите фондообразуватели Маргарита Николова, Борис Цацов, Нинко Заяков, Александър Русев и дарители на частични постъпления – Ели Минкова, Маргарита Радославова, Цветана Йотова.

Беше представена и изложба на част от последните постъпления, документи с хронологичен обхват 1859–1983 г.

Видинските архивисти бяха поздравени от Областната администрация, кмета на Община Видин, Видинската Света митрополия, институции и граждани.

В деня на празника беше представен и наскоро издаденият сборник с доклади от Втората международна конференция „Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот на Видинско и Тимошко ХVІІІ–ХХ век“, проведена през октомври 2014 г. Гост на архива и на Видин по този повод бе проф. д-р Жан Гологанов, чието издателство „Веда Словена“ отпечата сборника. Като правнук на един от най-успешните видински кметове – д-р Бърни Бончев, срещата с проф. Гологанов беше интригуваща и приятна за присъстващите граждани и журналисти.

9 юни бе обявен за Ден на отворени врати в Държавен архив – Видин. Ученици, граждани и журналисти разгледаха изложбата и се информираха за последните тематични сайтове на Държавна агенция „Архиви“ и възможностите за използването им.

Изявите на архива бяха отразени в печатни и електронни медии и в социалната мрежа.>>